Korstiaan Karels voor reformatorische ouders: Leer je kind tegendraads te leven
HARDINXVELD-GIESSENDAM. „Je kunt als individu het verschil maken. Daarom moeten we onze kinderen leren tegendraads te leven.”
Dat advies gaf onderwijsadviseur Korstiaan Karels in zijn workshop over omgaan met groepsdruk tijdens het tweede congres van de Reformatorische Oudervereniging in Hardinxveld-Giessendam, bezocht door ruim 200 mensen.
In de persoonlijkheidsvorming is moed nodig, aldus Karels. „Als uw kind zijn verhaal vertelt, geef dan het compliment: Goed, want je hebt gehandeld naar je geweten. Maak daar vijftien varianten van en zeg zoiets elke dag een keer tegen je kind.”
Karels constateerde dat bij het ontstaan van groepen leiders (ouders) nodig zijn. Met leiding worden eerst de normen en pas daarna de positionering in de groep bepaald. Bij groepsvorming zonder leiding wordt de pikorde bepaald en dan pas de normen. „Als een jongere in een groeps-app vloekt en niemand zegt er wat van, is dat blijkbaar de norm.”
Karels adviseerde ouders op lokaal niveau gespreksgroepen te vormen om, al dan niet naar aanleiding van een boek, over opvoeding te spreken. „Als jongeren groepen vormen, waarom ouders dan niet?” Dat adviseerde ook Steven Middelkoop, tot eind deze maand jeugdwerkadviseur van de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie. „Zoek twee à drie echtparen met dezelfde gezinssfeer om over de opvoeding te praten.”
Jeugdleiders zijn niet alleen verantwoordelijk voor de jongeren die wel naar club komen, maar ook voor hen die wegblijven, de enkelingen en de afhakers, aldus Middelkoop. „Verdeel die jeugd onder de leiders. En laat die eens in de twee maanden proberen een lijntje uit te gooien om deze jongeren te bereiken.”
Enkelingen vallen bijvoorbeeld buiten de groep doordat ze intelligenter of juist minder slim zijn dan de rest, contactueel minder sterk zijn, minder zelfvertrouwen hebben of van wie de ouders minder vermogend zijn. De Heere Jezus nam tijd voor juist de enkeling, benadrukte Middelkoop. „Ook wij moeten investeren in de enkeling, zeker in cruciale fases.”
Dr. Steef de Bruijn, lector nieuwe media, vroeg aandacht voor groepen ouders die gezamenlijk besluiten hun kinderen voor het behalen van een leeftijd geen smartphone te geven. „Een interessant idee dat steun verdient. Het mag echter geen nieuw sjibbolet worden.”