Werkendamse jeugd steeds jonger aan de anabolen
WERKENDAM. Tientallen Werkendamse jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar gebruiken regelmatig anabole steroïden om snel spiermassa te kweken. Jongerenwerkers, politie en gemeente bereiden een voorlichtingscampagne voor om de jeugd te informeren over de gevaren van anabolen.
„Anabolen worden gebruikt om snel een gespierd lichaam te krijgen”, legt jongerenwerker Rob van Es van de stichting Trema uit. „Normaal kost dat aardig wat tijd, met anabolen gaat het stukken sneller.” De prestatieverhogende middelen worden al sinds jaar en dag gebruikt als doping in de (top)sport en zijn –wat dichter bij huis– ook populair bij bezoekers van sportscholen en liefhebbers van fitness.
Jeugdwerkers en politie in Werkendam werden echter gealarmeerd toen er deze zomer bij een Jongeren Ontmoetingsplaats in Nieuwendijk twee injectiespuiten werden gevonden die gebruikt werden voor het toedienen van anabolen.
Politieagent Wesley van Arendonk – die zich binnen het korps bezighoudt met dit soort zaken– probeerde te achterhalen om hoeveel jongeren het gaat. „Dat wordt niet helemaal duidelijk, de schattingen variëren van 50 tot 100 jongeren van 16 tot 23 jaar. We maken ons zorgen, omdat de leeftijd van de gebruikers blijkbaar verschuift.” Volgens van Arendonk neemt het gebruik vooral rond de zomer toe. „Jongeren willen op vakantie een lichaam hebben dat voldoet aan het ‘ideaalbeeld’. Ook op sommige feesten en festivals is het stoer om met een ontbloot, strak bovenlijf rond te lopen.”
Volgens Van Arendonk is het gebruik van anabolen niet strafbaar. „Het staat niet op de opiumlijst. De handel in anabolen is weer wel verboden. Er zijn speciale laboratoria waar het goedje wordt gemaakt. Per jaar gaat er in ons land 25 tot 30 miljoen euro in om.” Jongeren bestellen de anabolen via internet. Een kuur voor twaalf weken kost pakweg 100 euro. „Het nadeel is dat ze niet weten wat ze slikken of injecteren. Jongeren willen snel effect en kennen de gevaren niet. Ze kijken naar vandaag en morgen en niet naar de gevolgen op de langere termijn.” En die zijn niet misselijk bij onverantwoord gebruik. Zeker niet voor jongeren waarvan het lichaam nog niet is volgroeid, benadrukken Van Arendonk en Van Es. „Agressiviteit, acne, haaruitval, onvruchtbaarheid, en het kan slecht zijn voor het hart, de lever en de nieren.” Bovendien heeft het gevolgen voor het gedrag. Jongeren worden opgefokt, en kunnen zich niet meer concenteren. Van Arendonk: „Bovendien bestaat het gevaar van verslaving. Als ze stoppen met de anabolen zakt alles wat ze opgebouwd hebben weer in.” De politie is extra alert op agressief rijgedrag en vechtpartijen.
Samen met de gemeente bereiden Van Es en Van Arendonk een campagne voor om de jeugd zo goed mogelijk te informeren. Voor zover mogelijk worden daarbij ook de eigenaren van sportscholen betrokken. „Waarschijnlijk starten we na de winter. In het voorjaar wordt de interesse voor anabolen weer groter.”