Driestar, BGS en DGS fuseren
Hogeschool De Driestar in Gouda en de reformatorische onderwijsorganisaties BGS en DGS in Ridderkerk fuseren per 1 januari 2005. De fusie is het sluitstuk van de groeiende samenwerking afgelopen jaren tussen de drie partijen.
Dat blijkt uit een brief die BGS-directeur drs. N. J. Teerds aan zijn personeel heeft gestuurd. De Driestar heeft een pabo en lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs in huis. De BGS is een schoolbegeleidingsdienst. Het DGS helpt middelbare scholen bij de invoering van onderwijsvernieuwingen en ontwikkelt lesmethodes.
De drie organisaties werkten aanvankelijk informeel samen. De samenwerking kreeg concreet gestalte in de stichting Talent, die namens de drie partijen onderwijsactiviteiten aan scholen aanbiedt. Deze stichting blijkt zo’n succes, dat de drie organisaties nu besluiten te fuseren.
Het adviesbureau Turner heeft voorafgaand aan het fusiebesluit onderzoek gedaan naar de meest gewenste vorm van samenwerking en maakte een masterplan. De besturen van De Driestar en BGS/DGS hebben dit plan in januari/februari besproken. Ze kwamen beide tot de conclusie dat fusie de beste optie is om de eigen organisaties efficiënter te laten werken en het onderwijsveld beter te bedienen.
Op 1 januari 2005 moeten de verschillende directies zijn samengegaan in een centrale directie voor de hele organisatie. Nieuwe initiatieven worden komende tijd gezamenlijk opgepakt. De directies garanderen dat er geen personeelsleden als gevolg van de fusie ontslagen worden.
Drs. Teerds en drs. L. N. Rottier, directievoorzitter van De Driestar, willen nog geen commentaar geven. Zij lichten eind deze week de scholen over de fusie in. Tot die tijd doen ze geen mededelingen.
De fusie is opmerkelijk omdat BGS-directeur Teerds in het verleden heeft aangegeven geen brood te zien in een fusie met De Driestar, omdat de achterban van De Driestar breder is dan die van de BGS. De Driestar richt zich op het reformatorisch en een deel van het protestants-christelijk onderwijs. De BGS doet vrijwel uitsluitend zaken met reformatorische scholen.
Ook in gereformeerd vrijgemaakt kring zijn de pabo (de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle) en de schoolbegeleidingsdienst (het GPC) gefuseerd.