Politiek

Nederlandse economie staat er weer goed voor

DEN HAAG (ANP). Nederland heeft er economisch gezien in jaren niet zo goed voorgestaan, maar er is nog geen reden om achterover te leunen. Daarvoor is de werkloosheid nog te hoog. Dat was de boodschap die het kabinet dinsdag via de troonrede van koning Willem-Alexander aan het land gaf.

15 September 2015 18:38Gewijzigd op 15 November 2020 21:47

De boodschap werd daarna door premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën toegelicht. We zien overal economisch herstel en er komen al ruim een jaar extra banen bij, zei Rutte. „Maar er is nog veel te doen. Ik ben pas tevreden als de werkloosheid meer gaat dalen dan nu gebeurt.” Volgend jaar zijn nog altijd 605.000 mensen werkeloos. Volgens Rutte daalt de werkloosheid zo langzaam omdat zich steeds meer mensen (weer) melden als werkzoekende.

Het kabinet poogt de werkgelegenheid en de economie verder aan te jagen via een lastenverlichting van 5 miljard euro. Als mensen meer geld hebben te besteden, is dat goed voor het midden- en kleinbedrijf en dat zal extra banen opleveren, is de verwachting. De economische groei trekt volgend jaar aan naar 2,4 procent.

Het begrotingstekort daalt naar 1,4 procent, maar dat is minister Dijsselbloem nog niet genoeg. Hij wil de begroting verder op orde brengen, bij voorkeur naar begrotingsevenwicht. Dijsselbloem waarschuwde tegen het beeld dat het kabinet nu geld ‘teruggeeft’ aan de mensen. De hervormingen en bezuinigingen worden niet teruggedraaid, zei hij. Daarvoor heeft de rijksbegroting nog onvoldoende buffers.

Dat neemt niet weg dat het kabinet nu de lasten van burgers en bedrijven met 5 miljard euro verlaagt. Gemiddeld leidt dat tot een koopkrachtstijging van 1,4 procent. Werkenden gaan er gemiddeld 2,6 procent op vooruit.

Maar desondanks gaan toch nog ruim 1,1 miljoen van de 7,2 miljoen huishoudens in Nederland er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Daaronder zitten bijna 700.000 huishoudens van gepensioneerden. In totaal gaat 84 procent van de huishoudens er volgend jaar op vooruit en 16 procent op achteruit.

De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag tijdens de zogeheten algemene beschouwingen met Rutte over de kabinetsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer