Kerk & religie

Israel Museum houdt expositie over Bijbelse kaarten

JERUZALEM. Het Israel Museum in Jeruzalem stelt kaarten tentoon van het Heilige Land. Sinds de Reformatie komen dergelijke kaarten ook in Bijbeluitgaven voor. „De Reformatie had grote invloed op het maken van kaarten.”

Alfred Muller
11 September 2015 14:59Gewijzigd op 15 November 2020 21:42
Geelkercken kaart. beeld Israël Museum
Geelkercken kaart. beeld Israël Museum

Het museum kon de expositie organiseren dankzij de Britse verzamelaars Sir Trevor Chinn en zijn vrouw Lady Chinn. Zij hebben een aantal kaarten aan het Israel Museum gedoneerd.

Voor de makers van de kaarten die in het Israel Museum te zien zijn, was de dominicaanse priester die Burchard van de Berg Sion genoemd werd belangrijk. Hij woonde tussen 1275 en 1285 in het Heilige Land, dat hij nauwkeurig beschreef. Curator Ariël Tishby: „Zijn beschrijving was gedetailleerd en accuraat, maar hij maakte ook fouten. Zijn fouten werden later door andere kaartenmakers overgenomen.”

De opvallendste kaart uit de 
collectie-Chinn is die van de gebroeders Arnold en Nicolaes van Geelkercken uit circa 1670. Op de kaart staan opmerkingen en tekeningen van Bijbelse gebeurtenissen. Links staan oudtestamentische voorvallen, zoals de torenbouw in Babel en Mozes met de Tien Geboden. Rechts bevinden zich afbeeldingen uit het Nieuwe Testament.

„Het is een rijk geïllustreerd kaart, maar de hand die het maakte was vrij zwak”, vertelt Tishby in het schijnsel van de lampen die op de kaarten staan gericht. Ook de Van Geelkerckens maakte veel fouten. „Jeruzalem was een klein dorpje en komt tweemaal op de kaart voor.”

De kaartenmakers beeldden het land horizontaal af. Het noorden ligt links, het zuiden rechts. Het huidige Jordanië bevindt zich aan de bovenkant, de Middellandse Zee aan de onderzijde.

De kaarten waren bedoeld om aan de muur te hangen en vormden een statussymbool voor kooplieden, wetenschappers en geestelijken. „Geen kaart werd zo vaak getekend als die van het Heilige Land. De Reformatie had grote invloed op het maken van kaarten. In roomse Bijbels zaten geen kaarten, in protestantse wel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer