Economie

Prijsstijgingen vlakken verder af

DEN HAAG (ANP). De prijzen die Nederlandse consumenten betalen voor goederen en diensten zijn in augustus met 0,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In juli werd het leven in Nederland nog 1 procent duurder.

10 September 2015 09:49Gewijzigd op 15 November 2020 21:38

Benzine was vorige maand 7,5 procent goedkoper dan een jaar eerder, lpg en diesel zelfs respectievelijk 23 en 15,7 procent. Autobrandstoffen hadden daarmee een flink drukkend effect op de inflatie. Ook kleding werd goedkoper, gemiddeld 4,2 procent. Vooral de prijzen van babykleding (min 10,2 procent) stonden flink onder druk.

Daar stond tegenover dat sommige voedingsmiddelen flink in prijs zijn gestegen. Aardappelen bijvoorbeeld waren maar liefst een vijfde duurder dan een jaar geleden, en ook voor groente moet de consument dieper in de buidel tasten. Verder hadden de prijzen van telefoontoestellen en vliegtickets een verhogend effect op de geldontwaarding.

De zogenoemde kerninflatie kwam in augustus uit op 1,3 procent, 0,4 procentpunt lager dan in juli. Daarin worden de sterk schommelende prijzen van energie en voeding buiten beschouwing gelaten, net als de prijzen van alcohol en tabak die vaak stijgen als gevolg van hogere accijnzen.

Volgens de Europees afgestemde meetmethode kwam de inflatie vorige maand uit op 0,4 procent, iets boven het gemiddelde voor de hele eurozone. In tegenstelling tot het CBS houdt het Europese statistiekbureau Eurostat geen rekening met de kosten van een eigen woning. De geharmoniseerde cijfers vormen de basis voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB mikt op een inflatie in de eurolanden van net geen 2 procent. Dat niveau wordt in ons land al bijna twee jaar niet meer gehaald. Begin dit jaar nog was sprake van een stagnatie van het prijsniveau. Mede onder invloed van een stimuleringsprogramma van de ECB liep de inflatie in het voorjaar op naar 1,1 procent in mei, maar daarna werd opnieuw een daling ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer