Boze boeren naar Brussel, maar wat willen ze nu eigenlijk?
BRUSSEL (ANP). Honderden boeren rijden maandag naar Brussel, de hoofdstad van Europa. Met hun tractoren willen ze het verkeer platleggen, uit woede over het Europese landbouwbeleid. Het zijn niet alleen Belgen, maar ook Fransen en een kleine groep Nederlanders. Maar waar zijn ze precies boos over? En wat willen ze?
- De boeren vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vlees en zuivel. Dat komt volgens hen doordat ze afhankelijk zijn van fabrieken en supermarkten. De boeren voelen zich „vastgeketend aan de industrie en de distributiesector”. Hun kosten stijgen, maar dat kunnen ze niet doorberekenen, ze moeten er zelf voor opdraaien. Dat is niet houdbaar, zeggen de boeren.
Hulp bij prijsdalingen. Als de prijzen dalen, en dus de inkomsten van de boeren, helpt Europa volgens hen te weinig. Als voorbeeld noemen ze de Russische boycot van Europees groente en fruit. Daardoor kwam er meer aanbod in Europa, waardoor de prijzen daalden. „De landbouw is geen oorzaak, maar draagt wel alle gevolgen”, zeggen ze in hun oproep tot protest.
De boeren zijn tegen schaalvergroting, het ontstaan van steeds grotere boerderijen met steeds meer dieren en steeds grotere akkers. Ze willen „een menselijke schaal” met „kwaliteit, duurzame teeltmethoden en leefbaarheid”.
De boeren vinden dat ze meer zijn dan alleen producenten van eten en drinken. De landbouw zorgt voor het landschap en de cultuur op het platteland „en betekent meer dan de marktwaarde van haar producten”, zeggen ze in hun oproep.