Politiek

PVV en VNL: Schengen opzeggen

DEN HAAG (ANP). In de Tweede Kamer gaan stemmen op om het Schengen-akkoord op te zeggen, na de aanslag op een Thalys-trein afgelopen vrijdag.

24 August 2015 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 21:14

PVV-leider Geert Wilders pleit al langer voor het opheffen van Schengen, dat vrij reizen binnen de aangesloten landen in Europa biedt. Hij wil de controles aan de Nederlandse grens opnieuw invoeren. Maar ook VNL van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren willen Schengen opzeggen.

In schriftelijke vragen aan premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken verwijzen de VNL-Kamerleden naar een oproep van de Belgische premier Charles Michel om Schengen aan te passen. Volgens VNL is dat noodzakelijk om de „groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd te bieden”.

CDA-Kamerlid Peter Oskam wil Schengen niet opzeggen, maar wel meer bevoegdheden voor de marechaussee om in grensgebieden te controleren. De Europese regels hierover worden volgens het CDA „te streng geïnterpreteerd”, wat het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit, terreur en illegaliteit bemoeilijkt. Zo mag de marechaussee nu maximaal twee treinen per dag per traject controleren. Oskam wil dat verhogen.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen denkt dat het herinvoeren van grenscontroles niet helpt. Volgens haar is het verstandiger om de veiligheidsdiensten meer geld te geven om mensen die radicaliseren tijdig op te sporen en in de gaten te houden, om zo te voorkomen dat ze aanslagen plegen. Ook moeten veiligheidsdiensten beter samenwerken.

Het Schengen-verdrag regelt dat mensen binnen de 26 Europese landen die zijn aangesloten bij het verdrag vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles.

Maandag zei een woordvoerder van de Europese Commissie dat de fundamentele principes van ‘Schengen’ „niet onderhandelbaar” zijn, namelijk het vrije verkeer van mensen. Brussel wees op de noodinstrumenten die in het systeem zijn ingebouwd en die lidstaten kunnen inzetten. In uitzonderlijke situaties, zoals bijvoorbeeld bij terreurdreiging, kunnen landen maximaal dertig dagen grenscontroles houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer