Kerk & religie

Adviseur signaleert tekort aan kerkgebouwen in Utrecht

UTRECHT. In Utrecht is een tekort aan kerkgebouwen. Dat stelt Reliplan, een vastgoedadviseur voor kerken. Vooral evangelische gemeenten zijn op zoek naar een nieuw onderkomen.

Redactie kerk
18 August 2015 18:28Gewijzigd op 15 November 2020 21:07
Domkerk in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
Domkerk in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Sommige kerken zoeken al jaren naar een nieuw onderkomen, aldus directeur Mickey Bosschert van Reliplan vorige week in het Algemeen Dagblad. Zijn organisatie heeft op dit moment 19 aanvragen van kerken liggen die een nieuw gebouw zoeken.

Tegenover de zoektocht van evangelische- en migrantenkerken naar een gebouw, staat de verwachting van ‘traditionele’ kerken in Utrecht dat zij op termijn bij 70 procent van de gebouwen met leegstand en exploitatie­problemen te kampen krijgen. De Rooms-Katholieke Kerk besloot om die reden om vanaf dit jaar vijf bedehuizen in Utrecht te sluiten. De oorzaak: de ontkerkelijking en vergrijzing van de bestaande parochies. Reliplan verwacht dat de roomse kerken, de Joseph-, de Jacobus-, de Dominicus-, de Antonius- en de Nicolaas-Monicakerk, goed in de markt liggen. Vooral monumentale gebouwen zouden goed verkoopbaar zijn.

Veel evangelische- en migrantengemeenten in Utrecht komen nu nog samen in zaaltjes, of ze huren een kerkgebouw. Door groei van deze gemeenten zijn veel van deze onderkomens te klein geworden.

Volgens Reliplan zijn er ook zo’n 200 maatschappelijke organisaties in Utrecht op zoek naar een gebouw. Voor een aantal van die instellingen zijn kerkgebouwen mogelijk geschikt te maken, denkt Reliplan.

Eerder dit jaar pleitte de ChristenUnie in de provinciale staten van Utrecht voor een stop op de bouw van nieuwe kerken in de provincie. Kerkgemeenten worden op deze manier gedwongen om in een bestaande kerk te trekken, waarvan er genoeg leeg staan. De provincie beloofde eind 2014 al te onderzoeken of er meer overheidsgeld beschikbaar kan komen voor de restauratie van monumentale kerken. Op die manier moet het voor kerken aantrekkelijker worden om een historisch gebouw aan te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer