Kabinet achter Grieks steunpakket
DEN HAAG (ANP). Het kabinet staat achter het derde steunpakket voor Griekenland, maar het wil voor definitieve instemming nog wel een aantal garanties. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.
Zo moeten de Grieken het privatiseringsprogramma versnellen en vindt het kabinet het cruciaal dat ook het Internationaal Monetair Fonds inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de steun voor de Grieken.
Dijsselbloem noemde de instemming door het Griekse parlement met het akkoord en met de maatregelen die in het land zelf genomen moeten worden vrijdag „goed nieuws”. De ministers van Financiën van de eurozone praten vrijdagmiddag in Brussel over het onderhandelingsakkoord. Over de afloop wilde Dijsselbloem niet speculeren. „Het is nooit van tevoren met zekerheid te zeggen dat het ongewijzigd de eindstreep zal halen.”
Volgens Dijsselbloem is de Griekse regering deze zomer zeer constructief geweest en ligt er nu een „veel steviger en concreter pakket” dan ooit eerder met Athene was afgesproken. „Dat schept vertrouwen”, aldus Dijsselbloem, die de eurogroep vrijdagmiddag weer zal voorzitten.
Als alles doorgaat, krijgen de Grieken de nieuwe steun in delen. „Ze krijgen het geld niet in één keer. Als er in werkelijkheid niets gebeurt, wordt het programma stopgezet.” De eurolanden zullen in oktober bekijken hoe ver de Grieken zijn met het doorvoeren van de beloofde maatregelen.
De Tweede Kamer zal volgende week met Dijsselbloem en premier Mark Rutte debatteren over het steunpakket. Cruciaal is dan de opstelling van de VVD. In een debat vorige maand wilden de liberalen nog geen oordeel geven over de afspraken die toen op een EU-top waren gemaakt. De oppositie viel de VVD daar hard op aan. Nu ligt er een uitonderhandeld programma, dat de VVD eerst gaat bestuderen, aldus Kamerlid Mark Harbers in een reactie.
Het nieuwe Griekse steunpakket heeft voor de Nederlandse begroting geen directe gevolgen. Nederland heeft eerder al 4,6 miljard euro in het Europese noodfonds ESM gestort en van daaruit komen nu de leningen voor Athene. Ook de garanties aan het ESM zijn eerder al in de Nederlandse begroting opgenomen.