CBS: geen zorgen over economie
DEN HAAG (ANP). Dat de economische groei afgelopen kwartaal tegenviel, heeft eigenlijk maar één oorzaak en dat is het besluit van de overheid om de gaswinning verder terug te schroeven. In de kern gaat het nog steeds goed en het ingezette herstel zet door.
Dat zei Peter Hein van Mulligen, de hoofdeconoom van het CBS, in een toelichting op de cijfers die het statistiekbureau vrijdag naar buiten bracht. Volgens hem zorgde het gasbesluit ervoor dat de groei afgelopen kwartaal ongeveer een half procentpunt lager uitviel. Wordt dit effect niet meegerekend, dan zou de groei vergelijkbaar zijn met die in de voorgaande kwartalen.
Doordat het kabinet bepaalde dat er - wegens de aardbevingen - dit jaar maximaal 30 miljard kuub gas uit het Groningenveld gehaald mag worden, moest er afgelopen kwartaal op jaarbasis ongeveer 40 procent meer gas worden geïmporteerd. Dit extra gas kwam vooral uit Noorwegen, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
Van Mulligen voorziet dat het gasbesluit ook in de rest van het jaar zal drukken op de groeicijfers van onze economie. „Het effect speelt in principe voor heel dit jaar. En als de overheid besluit om de gaskraan verder terug te draaien natuurlijk nog langer.”
Toch zeggen die cijfers eigenlijk niks over de prestaties van de economie, aldus de econoom. Hij wees erop dat de investeringen flink toenemen. In de woningbouw werd bijvoorbeeld bijna 30 procent meer geïnvesteerd dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Dit hangt samen met de aantrekkende woningmarkt. In de bouw is ook een grote inhaalslag gaande, omdat er afgelopen jaren weinig is gebouwd.
Ook de consumptie doet het steeds beter, zei Van Mulligen. En het feit dat de landen om ons heen ook groei laten zien is volgens hem positief voor onze handelsvooruitzichten. In Duitsland en Frankrijk vielen de groeicijfers afgelopen kwartaal wat tegen, maar het algehele beeld in Europa is positief.
Minder gaswinning betekent ook minder aardgasbaten voor de overheid, maar daarvan zijn de precies gevolgen voor de economie volgens het CBS nu nog niet goed in te schatten.