Zelfs na de vakantie zijn veel Nederlanders gestrest
AMSTERDAM. Het is vakantie en de zon schijnt. Dat wil niet zeggen dat het gros van de mensen zich daardoor fris en fruitig gaat voelen. Uit onderzoek van Psychologie Magazine bleek donderdag dat ruim de helft van de Nederlanders regelmatig gestrest is en dat 40 procent zich meerdere keren per week opgebrand voelt.
Psychologie Magazine deed afgelopen voorjaar onderzoek onder ruim 400 volwassenen.
Zo’n 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat zijn dagen overvol zijn. Bijna 70 procent van hen –jong en oud, met en zonder baan, hoger en lager opgeleid– kampte de afgelopen maand met stressgerelateerde klachten. Het ging daarbij om concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. Een op de vijf ondervraagden –evenveel mannen als vrouwen– bleef weleens enkele weken of langer thuis vanwege dergelijke klachten.
Conflicten knagen
Stress is geen negen-tot-vijfkwestie, concluderen de onderzoekers. Vooral conflicten op het werk, thuis of in de buurt blijken aan mensen te knagen (61 procent). Achtenvijftig procent tobt over werk en studie, terwijl de eigen gezondheid en die van de naasten 54 procent van de ondervraagden stress oplevert. Vaak ontstaan klachten door een combinatie van bovengenoemde oorzaken.
Jongeren tot 25 jaar zijn er het slechtst aan toe, stellen de onderzoekers. Vierentachtig procent van hen voelt zich meerdere malen per week gestrest en bijna de helft zegt vaak opgebrand te zijn.
Zelfs de vakantie biedt geen soelaas. Alle voorpret ten spijt, ruim de helft van de Nederlanders geeft aan zich in de week na de vakantie even gestrest als voor die tijd te voelen.
Een oplossing voor de problemen zoeken, blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Een derde van de ondervraagden zegt geen tijd voor ontspanning te vinden. Ruim 40 procent voelt zich schuldig als hij lummelt of niets doet.
Slapen
Dergelijke uitkomsten vragen om een gedegen aanpak van de problemen. Toch neemt slechts een vijfde van de gestresten structurele maatregelen om de stress te verminderen. Ze zeggen vaker nee en organiseren hun taken anders.
Anderen kijken nauwelijks verder dan hun neus lang is en kiezen voor een kortetermijnaanpak door bijvoorbeeld televisie te kijken, te slapen of te wandelen.
Als reden dat ze nauwelijks iets tegen stress doen, geven ze aan dat het lastig is om hier tijd voor te reserveren. Anderen willen geen nee verkopen of zijn bang om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen.
Advies: richt je op je roeping
Trainer, coach en mediator Steef Post noemt de uitslag van het onderzoek van Psychologie Magazine schokkend. Hij geeft vier tips om het stressniveau te verminderen.
- Wees niet te veel bezig met het resultaat van je inspanningen.
Doe je werk goed en getrouw. Vraag de Heere om Zijn zegen en laat het resultaat aan Hem over. Werk is tegenwoordig vaak resultaatgericht, mede dankzij de insteek van het management. Veel mensen zijn in het algemeen te veel bezig met het resultaat.
- Richt je op je roeping.
Niet alleen werk veroorzaakt stress. Veel mensen zijn tegenwoordig sterk op zichzelf gericht. Ze moeten presteren, gelukkig zijn en willen zo veel mogelijk uit het leven halen. De Bijbelse opdracht is daarentegen om te doen wat de Heere en de omgeving van ons vraagt.
- Vergeef de ander.
Conflicten leveren veel stress op. Als een ander zich niet met jou wil verzoenen, kun jij hem wel vergeven. Doe dit biddend. Vergeven is loslaten en levert ruimte op.
- Verplaats je in de ander.
Het is een misverstand om te denken dat je jezelf het meeste recht doet door je eindje vast te houden. Zelden ontstaat een conflict omdat iemand jou doelbewust een hak wil zetten. Verdiep je daarom in zijn situatie en probeer hem te begrijpen.