Kerk & religie

Christenen Nepal bezorgd over nieuwe grondwet

KATHMANDU. Christenen in Nepal zijn bezorgd dat de nieuwe grondwet hun vrijheid aan banden zal leggen. Aan de grondwet wordt de laatste hand gelegd.

Redactie kerk
11 August 2015 16:09Gewijzigd op 15 November 2020 20:59
Protest van vrouwen tegen een nieuwe grondwet in Nepal. Rechten van minderheden, de grenzen van de provincies en de vrouwenrechten vormen conflictstof. beeld EPA
Protest van vrouwen tegen een nieuwe grondwet in Nepal. Rechten van minderheden, de grenzen van de provincies en de vrouwenrechten vormen conflictstof. beeld EPA

Volgens Jubilee Campaign, een organisatie die opkomt voor mensenrechten en godsdienstvrijheid, wil de regering de vrijheid van godsdienst schrappen en van 
Nepal een hindoekoninkrijk maken,

De nieuwe ontwerpgrondwet zorgt voor onrust in Nepal. Maandag nog vielen twee doden en twaalf gewonden bij een demonstratie in de hoofdstad Kathmandu. Minderheden in het land zijn bezorgd over verlies van hun rechten. Ook een nieuwe indeling van het land in provincies zorgt voor veel onrust.

De Nepalese regering is sinds de afschaffing van het hindoestaanse koningshuis in 2008 bezig met het maken van een nieuwe grondwet. Burgers en organisaties hadden tot eind vorige maand meer dan 33.000 voorstellen voor het wetsontwerp ingediend.

Volgens Jubilee Campaign eiste de koningsgezinde partij RPP Nepal dat artikel 31, dat godsdienstvrijheid tot op zeker hoogte beschermt, gewijzigd moet worden. Daarop besloten de drie grootste politieke partijen om dit onderdeel te schrappen. Nepalese minder­heden hadden al eerder hun zorgen geuit over de formulering van artikel 31. Het artikel verklaart: „Elke handeling om een ander persoon te bekeren van de ene naar de andere godsdienst, of elke handeling of gedraging die de godsdienst van een ander onder­mijnt of in gevaar brengt, zal strafbaar zijn.”

Eenzelfde soort artikel wordt in buurland India regelmatig gebruikt om christelijke voor­gangers te arresteren en gebedsbijeenkomsten en bijbelstudies te verstoren.

Een woordvoerder van World Watch Monitor in Nepal zegt dat de invloed van de Indiase regering een „sleutelfactor” is voor hindoepolitici in Nepal om van het land opnieuw een hindoekoninkrijk te maken. Ook een christelijke advocaat uit Nepal met wie Jubilee Campaign contact heeft, bevestigt dat. „Op dit moment bekijkt de regering of er voldoende steun is om de godsdienstvrijheid helemaal te schrappen.” Voor de ruim 400.000 christenen in Nepal betekent dit dat zij ernstig beperkt zullen worden in het belijden en praktiseren van hun geloof.

Mogelijk wordt in de grondwet een ‘antibekeringsclausule’ opgenomen. Daarmee zal zelfs het bediscussiëren van andermans religie al strafbaar zijn, vrezen Nepalese minderheden. Christenen houden er rekening mee dat gewone christelijke activiteiten, zoals het houden van een openbare kerkdienst of het organiseren van hulpacties voor armen, als „evangelisatie” gezien gaan worden en dus strafbaar zullen zijn.

In Nepal is zo’n 90 procent van de 21,5 miljoen inwoners hindoe. Het groeiende aantal christenen bedraagt circa 400.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer