Meer dan helft Duitse kerkleden overweegt soms lidmaatschap op te zeggen
KEULEN. Meer dan de helft van de leden van de twee grootste Duitse kerken, 51 procent, overweegt soms het lidmaatschap op te zeggen.
De redenen waarom de meeste leden van de Evangelische Kerk in Duitsland of de Rooms-Katholieke Kerk die stap toch niet zeggen, zijn veelzijdig. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse bureau YouGov uit Keulen.
YouGov stelde zo’n tachtig onlinevragen aan ongeveer duizend mensen. Van de leden die over opzegging nadenken, geeft 46 procent aan te blijven „uit gemakzucht”. 14 Procent blijft „uit angst voor zo’n radicale stap” en 4 procent geeft aan het geloof te hebben hervonden. 1 procent van de ondervraagden zegt door een geestelijke van de stap te zijn weerhouden. De overige 35 procent geeft geen precieze reden of noemt andere argumenten.
Onderzoeker Holger Geißler signaleert een grote distantie bij de deelnemers ten opzichte van het instituut kerk. Zo vindt slechts één op de zes ondervraagden het terecht dat de staat de kerkbelasting int.
Er is ook een tweedeling in Duitsland waarneembaar: terwijl in het westen 50 procent van de ondervraagden in God en 44 procent in een leven na de dood gelooft, liggen die percentages in het oosten op 30 en 29 procent. 84 procent is van mening dat de religies hun tradities aan de moderne tijd zouden moeten aanpassen.
Van de Duitsers weet 85 procent waar het Paasfeest over gaat. De overige 15 procent denkt dat met dat feest Jezus als Zoon van God naar zijn Vader terugkeert (9 procent), dat de geboorte van Christus wordt gevierd (4 procent) of dat de mensen God danken voor hun oogst (2 procent).
Over de islam wordt kritisch geoordeeld: 49 procent van de ondervraagden noemt deze godsdienst „onverenigbaar” met de democratie, 16 procent meent dat de islam en Duitsland bij elkaar horen. Voor 86 procent van de ondervraagden is het gezin belangrijk.