SGP bekijkt asiel Margarita
DEN HAAG. De SGP-fractie in de Tweede Kamer is bereid om het asieldossier van de 17-jarige Margarita Alexandrova uit Kampen te bestuderen.
Daarna zal de fractie bezien of ze een beroep zal doen op staatssecretaris Dijkhoff (Asielzaken) om een uitzondering te maken voor de christin uit Oezbekistan.
Dat verklaarde SGP-fractievoorzitter Van der Staaij dinsdagmorgen desgevraagd. De rechter sprak vorige week uit dat het meisje uit Kampen terecht geen verblijfsvergunning kreeg.
Tegen de uitspraak van de rechtbank dat Alexandrova niet in aanmerking komt voor het kinderpardon, is hoger beroep aangetekend. De 17-jarige Oezbeekse en haar moeder ontvluchtten het land zeven jaar geleden vanwege christenvervolging
Inmiddels zijn enkelen van haar klasgenoten van het Greijdanus College in Zwolle een petitie gestart om een verzoek aan het ministerie van Justitie te ondersteunen om het besluit tot uitzetting ongedaan te maken. Een aantal fracties in de Kamper gemeenteraad roept op deze petitie te ondertekenen.
VVD en SGP in Kampen ondersteunen deze oproep niet, zegt SGP-fractieleider Van den Bosch. „Dit is geen zaak voor de plaatselijke politiek, en we moeten ook niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Wij zijn geen partij die allerlei petities tegen gerechtelijke uitspraken ondersteunt. We vinden dit wel een lastige kwestie. Het meisje is hier inmiddels geworteld, en de mensenrechtensituatie in Oezbekistan is niet positief. De gemeente heeft dat voor de rechtbank ook bepleit. Desondanks heeft de rechter anders beslist. Dat maakt ons voorzichtig.”
SGP-voorman Van der Staaij ontvangt graag het dossier van Margarita Alexandrova voor nadere bestudering: „De bewindsman die over asielzaken gaat, heeft een discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat hij in bijzondere en schrijnende omstandigheden kan besluiten toch een verblijfsvergunning toe te kennen. De fractie kan de staatssecretaris vragen om van zijn bevoegdheid in de zaak-Margarita Alexandrova gebruik te maken. We zijn altijd bereid om daar serieus naar te kijken, zeker als het gaat om een land waar er sprake is van christenvervolging. Het overwegend islamitische Oezbekistan staat vijftiende op de Open Doorslijst van christenvervolging. Alle reden om te bezien of er aanknopingspunten zijn voor actie in Den Haag.”