Binnenland

Ontslagen bij vier grootste hulporganisaties

APELDOORN. Bij de vier grootste organisaties voor ontwikkelingshulp wordt een kwart tot de helft van het personeel ontslagen. Door overheidsbezuinigingen raken Oxfam-Novib, Cordaid, Hivos en Icco vanaf januari meer dan 80 procent van hun subsidie kwijt.

Redactie binnenland
5 August 2015 11:53Gewijzigd op 15 November 2020 20:52
beeld ANP
beeld ANP

Dat schreef de Volkskrant woendagmorgen. Oxfam-Novib ontslaat de komende periode 75 van de 325 medewerkers. Bij Cordaid gaat het om 69 mensen op een personeelsbestand van 250 personen. Bij Hivos treft de bezuinigingsoperatie 50 van de 145 medewerkers. Icco moet het personeelsbestand halveren. Er vertrekken 175 van de 350 mensen.

De organisaties kunnen vanaf januari niet of nauwelijks meer geld steken in projecten in diverse derdewereldlanden. Dat betekent overigens niet dat alle projecten volledig moeten stoppen. Sommige kunnen gedeeltelijk doorgaan en ook worden activiteiten vaak ondernomen in samenwerking met organisaties uit andere landen.

De organisaties stoppen met projecten in onder andere Rwanda, Soedan, Zimbabwe, Bangladesh, Zuid-Afrika, Colombia, Peru en Brazilië. Het gaat om activiteiten als het helpen van kleine boeren en het opkomen voor mensenrechten, zoals het tegengaan van meisjesbesnijdenis.

Oxfam-Novib, Cordaid, Hivos en Icco krijgen jaarlijks miljoenen euro’s van de overheid voor hun projecten. Minister Ploumen voor Ontwikkelingshulp zegt dat deze vorm van financiering door de vier organisaties niet meer van deze tijd is. Ze ziet meer in financieringsvormen waarbij bedrijven een grotere rol spelen en overheden juist een veel kleinere. Ook wil ze meer insteken op projecten waarbij mensen in arme landen kunnen opkomen voor hun rechten.

De hulporganisaties noemen het intrekken van subsidies kapitaalvernietiging, omdat ze naar eigen zeggen op veel plaatsen kennis en contacten hebben.


Geen krimp bij W&D en ZOA

APELDOORN. Woord en Daad verliest haar overheidssubsidie, maar hoeft niemand te ontslaan. Dat zegt directeur Jan Lock. „De meeste inkomsten krijgen wij uit de achterban. Ongeveer 18 procent betreft overheidssubsidies. Dat is veel minder dan bij de grote hulporganisaties.” Woord en Daad gaat meer samenwerken met bedrijven, die overheidssubsidies krijgen voor projecten rond voedselzekerheid.

ZOA raakt zo’n 10 miljoen euro aan subsidies kwijt op een begroting van 44 miljoen euro, zegt Addie van Dalen, hoofd financiën en bedrijfsvoering. Behalve van particulieren, krijgt ZOA veel geld van onder andere de Europese Unie, Engeland en de Verenigde Staten. ZOA wil bij buitenlandse overheden financiën zoeken voor hulp aan vluchtelingen. Ontslagen worden in Nederland niet verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer