Economie

Inflatie daalt tot 4,0 procent

De inflatie in Nederland bedroeg in januari 4,0 procent. Dit is een daling van 0,4 procent ten opzichte van december. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit vrijdag bekendgemaakt. Het CBS durfde niet aan te geven hoe groot het effect van de invoering van de euro was op het prijspeil.

ANP
8 February 2002 18:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:24

Door het wegvallen van de invloed van belastingmaatregelen als BTW-verhogingen en de zogeheten ecotaks, die vorig jaar januari werden doorgevoerd, daalde de inflatie met 0,9 procentpunt. Andere prijsontwikkelingen, zoals duurdere verse groenten, bloemen, planten, kleding, schoeisel en autobrandstoffen en ontwikkelingen in de horeca, leidden echter tot een opwaartse bijstelling van 0,5 procent.

De verwachte daling door het wegvallen van de diverse belastingen is minder sterk dan verwacht. Ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) gaan voor dit jaar uit van respectievelijk 2,6 en 2,5 procent. Nederland heeft met een naar Europese maatstaven gemeten inflatie van 4,9 procent een van de hoogste in Europa. Over heel Europa wordt 2,5 procent verwacht in januari.

Vergeleken met december stegen de prijzen in januari met 0,8 procent. Welk effect de invoering van de euro hierop heeft gehad, kon het CBS niet vaststellen. Wel constateerde het bureau in sommige sectoren veel prijsverhogingen, maar het aantal mooie, ronde bedragen in de winkels liep terug.

De inflatie heeft vakcentrale FNV gesterkt in de opvatting dat de eis van 4 procent loonverhoging zeer verantwoord is. „De inflatie is stukken hoger dan het CPB voor dit jaar had geraamd”, motiveert een FNV-woordvoerster.

CNV-voorzitter D. Terpstra noemt de cijfers zeer verontrustend. „De geldontwaarding blijkt toch veel blijvender dan gedacht. Hoe je het wendt of keert, minister Zalm van Financiën moet nu zijn verantwoording nemen”, aldus Terpstra, doelend op een toezegging van Zalm afgelopen najaar. Zalm heeft toen compenserende maatregelen beloofd als de koopkracht achterblijft. „Daar zullen we hem echt op aanspreken”, aldus Terpstra.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de vakbeweging wel heel makkelijk voorbij gaat aan de verslechterende concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven. VNO-NCW vindt dat de ontwikkeling moet worden afgewacht. De organisatie wijst op tijdelijke effecten op de prijzen, zoals duurdere groenten en enkele overheidsmaatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer