Binnenland

Genieten in Scheveningen ondanks de zeevonk

DEN HAAG (ANP). Een vakantieganger uit de Achterhoek komt maandag na een verkoelende duik met een glimlach op zijn gezicht uit de zee in Scheveningen. Waarschuwingen voor zeevonk, die eerder dit weekeinde werden gegeven, weerhielden hem er niet van het water in te gaan. „Als ik niet het water niet in had gemogen, dan hadden ze me er wel uit gehaald. In de zee is niks te zien en te voelen. Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Ik heb heerlijk gezwommen.”

3 August 2015 14:38Gewijzigd op 15 November 2020 20:49

Op de zonnige maandag zijn er meer badgasten in het water te zien. Veel buitenlandse toeristen hebben ook een duik genomen. Al zijn er ook wel bezoekers die geen risico willen nemen. De familie De Waard laat hun kleinkinderen poedelen in de plassen die voor de kust zijn ontstaan. „Ik denk niet dat dit kwaad kan. Het is met dat hete zand geen doen om de kinderen helemaal niet in het water te laten, maar we gaan vandaag zeker de zee niet in. Ik vind alleen wel dat je weinig waarschuwingen ziet”, aldus opa De Waard.

Voor Limburger Frank Buth was de zeevonk in de zee wel een tegenvaller. Hij heeft maandagochtend een paar uur in de auto gezeten om met zijn gezin naar het strand te kunnen gaan. „We houden het nu maar bij pootje baden. Als er geen zeevonk in de zee was geweest, had ik zeker wel een poging gewaagd om erin te gaan. Gelukkig vermaakt mijn dochter zich ook wel met schelpjes zoeken.”

Bezoekers van het strand werden wel gewaarschuwd voor de zeevonk in het water. Auto’s van de brigade reden over het strand met borden met daarop de boodschap „zee gevaarlijk”. Ook aan de keet was in bord gemonteerd met dezelfde tekst in het Nederlands en het Engels en op het gebouwtje wapperde de rode vlag. Volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade was het aantal zwemmers wel beduidend lager dan normaal.

„We hebben ook veel vragen gekregen van mensen, vooral van Duitse toeristen die wilden weten wat er aan de hand was. Er kwamen ook veel meer telefoontjes binnen. We hebben mensen het advies gegeven niet het water in gegaan. Strandgangers die wel het water ingaan, doen dit op eigen risico. We spreken ze er wel op aan, maar we hebben geen handhavende rol en halen daarom niemand uit het water. Mensen die per se willen afkoelen, geven we het advies met hun voeten in het water te gaan en daarna een douche te nemen”, zegt de dienstdoende operationeel commandant van de brigade.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer