Economie

Financieel topman Delta Lloyd treedt terug

AMSTERDAM (ANP). Financieel topman Emiel Roozen van verzekeraar Delta Lloyd treedt per direct terug. Dat werd maandag bekendgemaakt. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Jean Frijns, gaat weg bij het concern.

3 August 2015 08:39Gewijzigd op 15 November 2020 20:49

Afgelopen vrijdag deed de rechtbank in Rotterdam uitspraak in een zaak tegen de door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) opgelegde boete en een aanwijzing tot heenzending van Roozen uiterlijk 1 januari 2016. De rechter bekrachtigde de boete, die wel iets werd verlaagd, en verklaarde het beroep van Delta Lloyd tegen het heenzenden van de financieel bestuurder gegrond.

Wel moest DNB een nieuw besluit nemen over de bezwaren van Delta Lloyd tegen de heenzending van Roozen, die niet geschikt werd gevonden voor zijn functie. DNB wees er maandag op dat de rechtbank „nadrukkelijk de aanwijzing tot heenzending niet heeft vernietigd”, maar geschorst. „In het belang van de vennootschap” heeft Roozen nu echter besloten terug te treden. Commissaris Frijns vertrekt per 1 oktober. „Ook ik trek mijn conclusies dat de rechter de beoordeling van de feiten zo anders heeft beoordeeld dan de raad van commissarissen en stel mijn positie als voorzitter ter beschikking”, zei hij.

Delta Lloyd gaat zijn aandeelhouders bijeenroepen om de vacatures opnieuw te vullen. In de tussentijd wordt de portefeuille van Roozen tijdelijk verdeeld onder de leden van de raad van bestuur, die verder nog bestaat uit topman Hans van der Noordaa, risicodirecteur Annemarie Mijer en bestuursleden Ingrid de Graaf en Onno Verstegen.

DNB liet eind vorig jaar weten dat Delta Lloyd een boete moest betalen, omdat de verzekeraar misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente in 2012. Het financiële voordeel dat daardoor werd behaald, geschat op 21,6 miljoen euro, zou Delta Lloyd moeten inleveren. Daar kwam een boete van 1,2 miljoen euro bovenop. Vrijdag verlaagde de rechter de boete met 120.000 euro naar 22,7 miljoen euro. Voor zover bekend is het de hoogste boete ooit door DNB aan een financiële instelling opgelegd.

Tegen de uitspraak van de rechter in Rotterdam gaat het financiële concern overigens niet in beroep. Ook DNB doet dat niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer