Binnenland

Politienetwerk Roze in Blauw gaat landelijk

AMSTERDAM (ANP). Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) die te maken hebben met discriminatie of geweld vanwege hun geaardheid kunnen vanaf nu in het hele land terecht bij speciale politieteams. Het netwerk Roze in Blauw, in Amsterdam inmiddels al enige tijd ingeburgerd, viert zaterdag op de botenparade van de Gay Pride zijn landelijke lancering.

31 July 2015 07:33Gewijzigd op 15 November 2020 20:46

LHBT’ers hoeven voortaan niet eerst langs noodnummer 112 of 0900-8844 als ze iets overkomt, maar kunnen naar een speciaal nummer bellen waar ze een agent aan de lijn krijgen die net als zij ook anders geaard is. Volgens Ellie Lust van de Amsterdamse afdeling van Roze in Blauw is dit geen motie van wantrouwen tegenover hetero-collega’s, maar wordt de melding laagdrempeliger.

„LHBT’ers zijn vaak terughoudend zich te melden bij de politie”, zegt Lust. „Als iemand wordt uitgescholden op straat, lopen mensen vaak door met de gedachte ‘wat moet de politie ermee’. Wij vragen ze toch contact op te nemen, want wellicht is het het zoveelste incident in die straat.”

Volgens Gerard Bouman, korpschef van de landelijke politie, past de landelijke uitrol van Roze in Blauw binnen het streven naar een diverse organisatie. „Onze samenleving bestaat uit verschillende groepen en culturen en verandert continu van samenstelling. Daarom maakt de politie actief werk van meer variëteit in haar teams. Want alle groepen in de samenleving moeten zich kunnen herkennen in hun politie en zich gewaardeerd voelen.” Naast Roze in Blauw is er binnen de politie onder meer ook een Marokkaans en Joods netwerk. Hiermee wil de organisatie volgens Bouman „dilemma’s bespreekbaar maken en taboes doorbreken”.

Hoewel het in het begin niet altijd even vanzelfsprekend was, is Roze in Blauw volgens Lust inmiddels volledig geaccepteerd. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de Amsterdamse werkwijze wordt doorgevoerd in de rest van het land, meent Lust. „De ene politie-eenheid is de andere niet. De situatie in Amsterdam is heel anders dan bijvoorbeeld in Oost-Nederland.”

Sinds de politie in de hoofdstad begon met de registratie van homogerelateerd geweld, nam het aantal meldingen toe van 234 in 2007 naar een kleine zeshonderd in 2013. „De vraag is, wat zegt dat cijfer? Misschien weten door Roze in Blauw meer mensen ons te vinden”, legt Lust uit. Ze realiseert zich dat incidenten met LHBT’ers waarschijnlijk nooit zullen verdwijnen. „We willen dat iedereen weet dat als je je er schuldig aan maakt, je de politie kunt tegenkomen. Maar bovenal willen we als Roze in Blauw een veilige haven bieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer