Kerk & religie

PKN-preses op bezoek in Japan in verband met herdenking Hiroshima

UTRECHT (RD). Ds. K. van den Broeke, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), reist maandag naar Japan. Het is zeventig jaar geleden dat er op Hiroshima en op Nagasaki een atoombom werd geworpen.

Redactie kerk
30 July 2015 14:29Gewijzigd op 15 November 2020 20:45
Ds. K. van den Broeke, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Sjaak Verboom
Ds. K. van den Broeke, preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Sjaak Verboom

Ds. Van den Broeke maakt deel uit van een internationale delegatie van de Wereldraad van Kerken, waarvan zij bestuurslid is. Onder de delegatieleden zijn diverse kerkleiders uit landen die zelf over atoomwapens beschikken. Met de deelname wil ds. Van den Broeke de actualiteit laten zien van de vredesvragen. Deelnemers aan de pelgrimage naar Japan komen uit de VS, Duitsland, Zuid-Korea, Canada, Noorwegen, Pakistan, Nederland en Japan zelf.

Delegatieleidster bisschop Mary Ann Swenson waarschuwde voorafgaand aan het bezoek in een interview voor de nucleaire gevaren in deze tijd. Het gevaar is zo groot, aldus de Zweedse bisschop en vicevoorzitster van de Wereldraad, dat het overleven van de mensheid aan de orde is.

De delegatie bezoekt op 6 augustus, de dag dat de eerste bom viel, de Hiroshima City Peace Memorial Ceremony. Er is een ontmoeting met zogheten ”hibakusha”, zoals mensen genoemd worden die de atoomaanval overleefden. Verder staan een multireligieus symposium over nucleaire ontwapening op het programma en deelname aan een jaarlijkse ceremonie in het Motomachi River Park. De bijeenkomst in Nagasaki op 9 augustus krijgt een soort­gelijke invulling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer