Muziek

Antwerpen bijeen rond „uitzonderlijke muziekcollectie” Petrus Alamire

In Antwerpen wordt vanaf half augustus met een tentoonstelling, een festival en een conferentie de „uitzonderlijke muziekcollectie” van kopiïst Petrus Alamire voor het voetlicht gehaald.

Muziekredactie
30 July 2015 09:48Gewijzigd op 15 November 2020 20:45

Petrus Alamire (1470-1536) was een Duits-Nederlandse muziekkopiist, componist, instrumentalist en zakenman. Hij was in zijn tijd een van de meest begaafde kopiisten van muziek. Verschillende beroemde Nederlandse polyfonisten danken het voortbestaan van hun oeuvre aan zijn kopieën. Bovendien behoren deze muziekhandschriften tot de mooiste verluchte manuscripten van de late middeleeuwen en vroege renaissance.

Niet alleen zijn de handschriften van kunsthistorisch belang, ze hebben ook een „uitzonderlijke muziekhistorische waarde”, aldus AMUZ, een internationaal muziekcentrum in Antwerpen waar culturele, educatieve en wetenschappelijke activiteiten plaatsvinden. „Hun ongeëvenaarde schoonheid verblufte de toenmalige elite als Margareta van Oostenrijk, Frederik de Wijze van Saksen of de gefortuneerde bankier Raymund Fugger.”

Ook na vijf eeuwen „kijken we vol bewondering naar de gedetailleerde miniaturen, de groteske en verfijnde kalligrafie. Ze zijn bovendien een onschatbare bron voor de composities van drie generaties polyfonisten en tientallen componisten als Josquin des Prez, Pierre de la Rue, Jean Mouton, Johannes Ockeghem en anonieme meesters.”

Het corpus van Alamire –in totaal 51 handschriften– is verspreid over heel Europa. Het werd echter de afgelopen jaren gedigitaliseerd en bestudeerd door de Alamire Foundation, het internationale studiecentrum voor muziek in de Lage Landen van de Katholieke Universiteit Leuven. Hierdoor is het mogelijk om „via digitale beelden van de mooiste pagina’s en mooiste details toegang te krijgen tot het hele handschrift.” De koor- en liedboeken die worden bewaard in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en in het Stadsarchief van Mechelen worden ook getoond. In samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van Antwerpen wordt het verhaal van het handschrift verder geïllustreerd aan de hand van kunstwerken uit die tijd.

AMUZ en Alamire Foundation presenteren een drieluik van een festival, een tentoonstelling en een wereldconferentie, waarbinnen dit „unieke werelderfgoed” wordt ontsloten in muziek en beeld.

De tentoonstelling ”Petrus Alamire. Meerstemmigheid in beeld” start op woensdag 19 augustus in de O.L.V.-kathedraal van Antwerpen en duurt tot 22 november 2015.

Van 19 tot en met 30 augustus wordt het festival ”Laus Polyphoniae” gehouden, met een reeks concerten op diverse historische locaties in Antwerpen.

Van 18 tot en met 23 augustus vindt de internationale conferentie ”New perspectives on Polyphony” plaats, waar musicologen, uitvoerders van polyfonie en organisatoren van oudemuziekfestivals van over de hele wereld aanwezig zijn en de laatste musicologische inzichten in de Alamirehandschriften uitwisselen.

Meer informatie: www.petrusalamire.be/nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer