Binnenland

Naar Buiten 2015: Kwaadaardige soldaten en wapengekletter

BARNEVELD. Wapengekletter, psalm 42 op het orgel, kinderen die kraaltjes rijgen. Woensdag ging in regenachtig Barneveld de vijftiende buitenbeurs Naar Buiten van start.

J. Visscher
29 July 2015 17:40Gewijzigd op 15 November 2020 20:44
Kijk op rd.nl/naarbuiten2015 voor een digitaal magazine met meer foto's. Beeld RD, Henk Visscher
Kijk op rd.nl/naarbuiten2015 voor een digitaal magazine met meer foto's. Beeld RD, Henk Visscher

„Lekker biologische kaas. Proeven? Zo van de boerderij. Zonder E-nummers.” Een van de krap 200 standhouders op landgoed De Schaffelaar in Barneveld prijst zijn waren aan. De beurs is in Franse sferen. Her en der wappert de Franse driekleur.

Van Ford-busjes tot olijfolie, van Snuf-boeken tot scootmobielen, van orgels tot dameshoeden. Op het door de Erdee Media Groep georganiseerde festijn is van alles te krijgen.

In de stand van orgelcentrum Andante uit Veenendaal bespeelt een man een Andantino-orgel. „Als een hert dat verlangt naar waterstromen, zo verlangt mijn ziel naar U.” Even later waaiert de melodie van psalm 42 over het landgoed. In de tent staat een negental Johannus-orgels. „We proberen op deze beurs te zaaien, mensen naar onze showroom in Veenendaal te trekken”, zegt directeur Cor Bosch.

Klompen

De in geblokte blouse gestoken Achterhoekse klompenmaker Henk Krajenbrink (53) schaaft uit hout een klomp. Houtschilfers hopen zich op. „Kan jouw vader een klomp maken? Zo moeilijk is dat niet. Als ik dat kan, kan jouw vader dat ook”, zegt hij tegen een jochie. „Op de Veluwe hebben klompen een rond neusje, in Rijssen zit er aan de voorkant een blokje op. Vroeger had elke klompenmaker zijn eigen modelletje”, vertelt Krajenbrink de omstanders.

In zijn bedrijf maken zes werknemers wekelijks 1000 paar klompen. Grotendeels machinaal, maar handwerk is er ook nog. Klompen voor boeren, maar ook voor toeristen. Desgewenst met afbeelding. Van de Friesche vlag bijvoorbeeld.

Krajenbrink waardeert het (grotendeels) reformatorische publiek. „Hier komen veel grote gezinnen, ook uit agrarische kring. Mensen waarderen klompen. Op een kunstmarkt in Delft ga ik niet staan. Daar krijg ik de vraag: „Bestaan er nog klompen?” Erg is dat.”

Rokken

De vriendinnen Nellie van de Geer en Anke Vlot, beiden 70 en beiden afkomstig uit Leersum, zijn in hun sas. Van de Geer heeft net een „zondagse tas” op de kop getikt, Vlot is een paar klompen voor de tuin rijker. Van de Geer: „Je vindt hier mensen van je eigen richting. Het is een behoudende beurs. Dat is heel fijn. Vrouwen kunnen hier allerlei rokken kopen”, vertelt ze onder haar paraplu, als er weer een plensbui neerkomt. Vlot, lachend: „Op zo’n gezellig dagje uit ben je even van alle zorgen verlost.”

Rond twaalf uur verzamelen honderden mensen zich langs de hekken rond een activiteitenterrein. De Rode Lansiers treden aan. Dat zijn soldaten te paard uit de tijd van Napoleon. Drie paarden komen de ring in. Dreigende muziek, dreigende wolken.

Figuranten demonstreren hoe ze een meisje redden uit handen van „lawaaierige en aangeschoten soldaten.” De Rode Lansiers, volgens de showmaster „de eregarde van de keizer zelf” maken „korte metten met de kwaadaardige soldaten.”

De ruiters weten met hun zwaarden en lansen kooltjes van metershoge palen te slaan. Wapengekletter klinkt. Aan het eind van de show wordt een partij hooi in de brand gestoken. In galop draven de paarden door het vuur.

Lelijke Eend

Ook aan de demonstratie om twee uur zit een Frans tintje. Drie oldtimers toeren rond. In rood, wit en blauw. Kleuren van de Franse vlag. Ook een Lelijke Eend doet mee. „Er zijn 8,8 miljoen Lelijke Eenden gemaakt”, schalt de stem van spreekstalmeester Riekelt Pasterkamp over het beursterrein. „Het dak van de Lelijke Eend moet nu maar niet open. Dan zou de auto vol water lopen.”

De 43-jarige Gerrit Waleson uit Sprang-Capelle bestuurt zijn Peugeot 404 uit 1966. Samen met zijn vrouw en acht kinderen is hij voor eerst op Naar Buiten. „Ik had gehoopt dat er wat meer mensen met oude Franse auto’s zouden zijn. Met hen zou ik ervaringen willen delen.”

Wind

Normaal gesproken komen er op de eerste dag van Naar Buiten zo’n 6000 bezoekers, maar dat aantal wordt vanwege het wispelturige weer woensdag niet gehaald, zegt beursmanager Cees Hovius in het ‘zenuwcentrum’. Daar meldt een vrouw dat de wind vat heeft gekregen op een tent.

Hovius is hoopvol gestemd wat betreft het weer de komende dagen van de beurs, die tot en met zaterdag duurt. „De weersverwachtingen zien er goed uit.”

In hun stand proberen de Woord en Daad-comités van Groot-Ammers en Haarlemmermeer onder meer kaarten en cd’s aan de man te brengen. De opbrengst is voor de minderbedeelden. Peter de Visser, een van de mensen in de stand, zegt waardevolle contacten te leggen. „Net sprak ik bijvoorbeeld iemand die met haar klas een project van Woord en Daad wil gaan steunen.”

In de stand van Gerdine van Vliet van webshop Sieradenstulpje rijgen kinderen hun kettinkjes. „Tijdens workshops maken mensen hun eigen sieraad.”

Slabbetje

Cindy Kool (23) is samen met haar opa en oma naar Barneveld gekomen. Ze vermaakt zich wel. „Erg leuk hier. Verschillende kraampjes, verschillende spullen. Van alles wat.” Voor 3,95 heeft ze het boek ”Geen weg terug” van Beverly Naidoo bemachtigd. „Geen geld toch?”

Cindy, onderwijzeres op een christelijke basisschool in Beesd: „Dat boek gaat over een Afrikaans kind. Ik wil het voorlezen in de klas. Bij mij in de klas zit ook een Afrikaans kind. Die is vanuit Zimbabwe naar hier verhuisd.” Cindy heeft ook een slabbetje gekocht. „Ik word tante.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer