Binnenland

Zwaarste zomerstorm ooit eist dodelijk slachtoffer en meerdere gewonden

Het noodweer dat zaterdag over het land trok heeft voor zover bekend een dode geëist. Ook vielen meerdere gewonden. Het weeralarm code rood is inmiddels ingetrokken.

Redactie digitale media
25 July 2015 10:16Gewijzigd op 15 November 2020 20:40
Takken op de A12 noopten tot een wegafsluiting. Beeld ANP
Takken op de A12 noopten tot een wegafsluiting. Beeld ANP

Bij het Bilderberghotel in het Gelderse Wolfheze kwam een man om het leven toen een omvallende boom terechtkwam op de auto waar hij inzat. Dat heeft de brandweer gemeld. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Een automobilist is zaterdagmiddag in Apeldoorn gewond geraakt toen een omgewaaide boom op zijn auto terecht kwam. Dat gebeurde op de Koninginnelaan in die gemeente, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. De brandweer haalde de automobilist uit zijn auto, nadat eerst de boom gedeeltelijk in stukken was gezaagd. De man is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Twee mensen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt nadat een boom door de storm op een auto viel op het Zoutkeetsplein in Amsterdam. Dat meldde de brandweer.

Brandweerlieden moesten de bestuurder, die achter het stuur bekneld zat, uit de auto bevrijden. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend.

Op de Rotterdams weekmarkt aan de Binnenrotte viel een gewonde door een vallende balk van een kraam. Die werd omver geblazen door de zomerstorm die over Nederland trekt. Dat meldde een wijkagent via Twitter. Het is niet bekend welk letsel het slachtoffer heeft opgelopen.

Weeralarm

Het KNMI heeft de waarschuwing vanwege de storm zaterdagavond aangepast. Het weeralarm (code rood) dat alleen nog gold in de provincie Noord-Holland is ingetrokken, aldus het weerinstituut.

Nu geldt code oranje (extreem weer) nog in het Waddengebied en in noordelijk Nederland. Daar komen (zeer) zware windstoten voor met snelheden tot 110 kilometer per uur. In het kustgebied van Noord-Holland, in het IJsselmeergebied en in Groningen en Drenthe komen nog zware windstoten voor tot 90 kilometer per uur.

„In de loop van de avond neemt de storm in kracht af”, aldus een woordvoerder van het KNMI.

Het advies van Rijkswaterstaat om vanwege de storm niet de weg op te gaan, is afgezwakt. „Wij volgen in onze adviezen het KNMI”, aldus een woordvoerster „dus geldt de waarschuwing om niet de weg op te gaan alleen in de gebieden waar code rood of oranje is ingesteld.”

Rijkswaterstaat verwacht dat de problemen met omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de A44 bij Wassenaar nog zeker tot 21.00 uur duren. De weg is daar afgesloten. Op de A12, Den Haag-Utrecht, waren zaterdag aan het begin van de avond weer twee van de vier rijstroken beschikbaar. De andere kant op is de snelweg richting Den Haag nog steeds afgesloten vanaf Reeuwijk. „Dat blijft voorlopig zo”, aldus de woordvoerster.

Zwaarste ooit

Nederland had zaterdagmiddag officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot zware storm.

Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm. Maar een keer eerder kwam het in de zomer tot zware storm. Daarvoor moeten we terug naar 12 augustus 1914, aldus een woordvoerder.

De zwaarste windstoot tot nu toe, 121 kilometer per uur, was ook in IJmuiden. Zaterdagochtend kwam het al op diverse plaatsen aan de kust tot storm. Windkracht 9 werd in de ochtend als eerste gemeten in Hoek van Holland.

Stormschade

Uit het hele land kwamen zaterdag meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto’s, tuinen en straten. Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer