NASA: Zeespiegel kan tot 2065 met drie meter stijgen
WASHINGTON. Het afsmelten van poolijs, superstormen én zeespiegelstijging. Het rapport van de Amerikaanse klimaatwetenschapper James Hansen en zijn zestien collega’s liegt er niet om: de zeespiegel kan tot 2065 met 3 meter stijgen.
Het omvangrijke artikel van de NASA-wetenschappers verscheen donderdag in het onlinevakblad Atmospheric Chemistry and Physics Discussion.
Wat beweert Hansen in het artikel?
De benadering van het VN-klimaatbureau IPCC zou te voorzichtig zijn; de snelheid waarmee de ijskap op Antarctica afsmelt, verdubbelt elke tien jaar. Waar het IPCC uitgaat van een lineaire zeespiegelstijging met 1 meter tot het jaar 2100, voorspelt Hansen een versnelde toename met 3 meter tot 2065. Dit scenario voltrekt zich onomkeerbaar door het almaar opwarmende oceaanwater.
Wat zijn de gevolgen van een zeespiegelstijging van 3 meter?
Wereldwijd zou het 2300 miljard euro kosten om de kustlanden daarop voor te bereiden.
En voor Nederland?
De Nederlandse kuststreken krijgen door een zeespiegelstijging van 1 meter te maken met het binnendringen van meer zout grondwater, wat lastig kan zijn voor de landbouw. Een stijging van 3 meter veroorzaakt in Nederland serieuze veiligheidsproblemen. Zo zullen de grote rivieren te maken krijgen met hogere waterstanden, omdat ze hun water moeilijker kunnen lozen. Ook is de huidige kustverdediging onvoldoende berekend op zo’n forse zeespiegelstijging.
Hoe reageren andere klimaatwetenschappers op het artikel?
Sommigen reageren uiterst kritisch. Onder anderen de toonaangevende klimaatwetenschapper Kevin Trenberth van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research. „Er zijn te veel aannames en extrapolaties gedaan om deze studie serieus te nemen.” Zijn collega Greg Holland nuanceert de studie eveneens behoorlijk. „De waarheid zal ergens liggen tussen de IPCC-voorspelling en die van Hansen.” Maar volgens de Nederlandse klimaatdeskundige Henk Ovink is er „geen tijd te verliezen.”