Geld voor masteropleidingen zorg
Drie hogescholen mogen in september starten met een gesubsidieerde masteropleiding. Het gaat uitsluitend om opleidingen in de zorg. De afgestudeerden moeten huisartsen werk uit handen gaan nemen.
Staatssecretaris Nijs van Onderwijs heeft maandag bekendgemaakt welke hogescholen de betaalde masteropleidingen mogen starten. Het gaat om de opleidingen ”physician assistant” aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en aan de Hogeschool van Utrecht en de opleiding ”advanced nursing practice” aan de Hanzehogeschool Groningen.
In de komende jaren zal het tekort aan huisartsen toenemen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging zitten binnen vier jaar 1 miljoen mensen zonder huisarts. De nieuwe hbo-masters, die beschouwd kunnen worden als assistent-huisarts, kunnen in de toekomst eenvoudige hulpvragen van patiënten beantwoorden. De hbo-masteropleiding, die 2 of 2,5 jaar duurt, volgt op de reguliere bacheloropleiding verpleegkunde van vier jaar.
Nijs stelt 11 miljoen euro beschikbaar. Per september kunnen dan zo’n 250 studenten instromen. Mogelijk krijgen in de toekomst meer hogescholen een betaalde masteropleiding.