Wall Street doet stap terug na cijferregen
NEW YORK (ANP). De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag collectief in het rood gesloten. Beleggers verwerkten een stortvloed aan bedrijfsresultaten. Daarnaast werden cijfers over het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en vooruitzichten voor de Amerikaanse economie bekendgemaakt.
De leidende Dow-Jonesindex sloot met een min van 0,7 procent op 17.731,95 punten. De brede S&P daalde 0,6 procent tot 2102,15 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent en eindigde op 5146,41 punten.
Aan het bedrijvenfront kregen General Motors (plus 4 procent), SanDisk (plus 17,6 procent) en Southwest Airlines (plus 3,9 procent) de handen van beleggers op elkaar vanwege hun prestaties of prognoses.
Dat gold niet voor het industriële concern 3M (min 3,8 procent) en chemieconcern Dow Chemical (min 4,5 procent). 3M had vooral last van de relatief dure dollar terwijl Dow Chemical met een beschuldigende vinger naar de olieprijs kon wijzen. Enerzijds zorgde die voor lagere grondstofkosten en dus een hogere winstgevendheid bij de productie van plastic. Anderzijds leed de omzet van het concern er onder.
Ook machinebouwer Caterpillar behoorde met een verlies van 3,6 procent tot de dalers in New York. De omzet van het concern daalde als gevolg van een zwakkere vraag vanuit de mijnbouw en energiesector. QualComm verloor 3,8 procent. De chipfabrikant maakte bekend flink te gaan snijden in het personeelsbestand.
Ook Comcast publiceerde cijfers. De eigenaar van filmstudio Universal profiteerde van het succes van dinosaurusfilm Jurassic World en zag daarmee zijn omzet sterker dan verwacht stijgen. Het aandeel verloor evenwel ruim 3 procent.
Naast het cijfergeweld reageerde de markt ook op de vooruitzichten voor de economie, die volgens onderzoeksbureau Conference Board afgelopen maand wederom verbeterden. Verder bleek het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week te zijn gedaald tot het laagste niveau sinds eind 1973.
De euro stond op 1,0993 dollar, tegen 1,0974 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 48,67 dollar. Brent werd 1,4 procent goedkoper en kostte 55,38 dollar.