Onrust in Ede over optreden in theater
Christelijke fracties in Ede zijn verontwaardigd over een voorstelling van theatergroep De Bloeiende Maagden, die deze maand wordt opgevoerd in het Edese theater Cultura. Volgens CDA, SGP en ChristenUnie is het stuk „godslasterlijk en aanstootgevend.”
In een brief aan de directie van stichting Cultura, eigenaar van het theater, schrijven de drie fracties dat met het opvoeren van het theaterstuk de grenzen van eerbaarheid worden overschreden. Zij dringen daarom aan op een gesprek. Ook de Edese wethouder A. Jonker van Kunst en Cultuur is per brief op de hoogte gesteld van de bezwaren die bij de drie fracties leven.
De theatergroep heeft de naam De Bloeiende Maagden, een verwijzing naar de inhoud van het stuk. Daarin krijgen enkele vrouwen zeven levens toebedeeld, waarin zij naar verlossing moeten zoeken. Zij worden vernederd en geïndoctrineerd. In een brochure worden bezoekers al bij voorbaat door de cabaretgroep zelf gewaarschuwd voor shockerende en kwetsende momenten tijdens het optreden.
De theatergroep opereert onder de naam INRI. Een veelzeggende naam, aldus SGP-woordvoerder A. Versteeg. „Die letters betekenen in het Latijn Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, ofwel Jezus de Nazarener, Koning der Joden, het opschrift boven het kruis van Jezus op Golgotha.”
Volgens Versteeg zorgt de voorstelling voor onrust onder christenen in Ede. Er is sprake van „ernstig gekwetste gevoelens van een groot deel van de Edese samenleving.” Om die reden is „een krachtig signaal” op zijn plaats.
De SGP’er verwijst naar de aankondiging in het programmaboekje voor podiumkunsten. Daarin wordt het optreden omschreven als „een religieuze orgie zonder einde.” Bezoekers worden opgeroepen om zich „de hemel in te laten sleuren.”
De drie christelijke fracties, die samen een meerderheid in de gemeenteraad vormen, hebben bij directeur K. Oosterwijk aangedrongen op een gesprek. „We willen gezamenlijk een stuk bezinning op gang brengen en duidelijk maken dat voorstellingen als De Bloeiende Maagden niet worden gedragen door de meerderheid van de Edese bevolking. Uiteindelijk hopen we dat het optreden wordt afgeblazen”, aldus Versteeg.
Stichting Cultura krijgt jaarlijks 5 miljoen euro subsidie van de gemeente. Vanwege de financiële binding mogen er wat Versteeg betreft voorwaarden aan het theaterbeleid worden gesteld. Een meerderheid in de gemeenteraad wil daar vooralsnog echter niet van weten. Wethouder Jonker heeft eerder aangegeven dat zij zich neutraal wil opstellen als het gaat om de inhoud van de theatervoorstellingen.
Directeur Oosterwijk was dinsdagmorgen onbereikbaar voor commentaar.