Nieuwe tl-lamp van Philips nog beter
Philips heeft twee energiezuinige tl-lampen ontwikkeld die veel langer meegaan dan hun voorgangers. Het concern heeft aan deze langst brandende tl-verlichting voor de zakelijke markt circa twee jaar gewerkt in de lampenfabriek in Roosendaal.
De onderneming, die marktleider is in tl-verlichting, presenteerde de nieuwe lampen maandag.
De lampen, Master TL-D Xtra en Master TL-D Xtreme, branden respectievelijk gemiddeld 21.000 en 36.000 uur. Hun voorganger gaat met gemiddeld 15.000 uur veel minder lang mee, maar is met een prijs van circa 5 euro wel goedkoper. De nieuwe lampen kosten ongeveer 20 en 25 euro per stuk. Philips heeft op de gebruikte technologie octrooi aangevraagd.
Philips ontwikkelde de lampen speciaal voor verlichting op moeilijk bereikbare plekken. „Hoge plafonds waarvoor eerst stellages moeten worden gebouwd. Tunnels, die je moet afsluiten om lampen te vervangen. Of een fabriekshal waar het productieproces moet worden stilgelegd”, zei directeur Marc de Jong van bedrijfsonderdeel Professional Lamps Europe. „In zulke situaties brengt de vervanging van licht aanzienlijke extra kosten met zich mee.”
In Europa gaan jaarlijks circa 350 miljoen tl-lampen over de toonbank. Philips en Siemens-dochter Osram zijn de grote spelers op die markt, maar zij voelen de hete adem van de Chinese producenten in hun nek. Philips probeert hen voor te blijven door constant te werken aan lampen die langer meegaan en minder kwik bevatten, maar ook meer kleuren bevatten, waardoor de verlichting verbetert. Het concern verwacht dat circa 10 procent van de omzet in de betere tl-lampen straks op het conto van de nieuwe lampen kan worden geschreven. De onderneming wilde niet aangeven hoeveel geld daarmee is gemoeid.
De nieuwe lampen zijn overigens niet de langst brandende lampen in het Philips-aanbod. In 1992 introduceerde het technologieconcern al de QL-lamp, die 100.000 uur meekan. „Dat is echter geen tl-lamp en ook bedoeld voor een heel ander marktsegment. De QL-lamp kost namelijk zo’n 500 euro en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de top van zendmasten. Ook dat is een plek waar je verlichting zo min mogelijk wilt vervangen”, verklaarde De Jong.