Oudste manuscript Koran ontdekt
In de universiteitsbibliotheek van Birmingham zijn enkele bladzijden gevonden van wat het oudste bekende handschrift van de Koran lijkt te zijn. De betrokken wetenschappers spreken van een „opwindende” ontdekking.
Het gaat om twee vellen perkament waarop delen van de soera’s 18 tot 20 zijn geschreven. Het perkament dateert hoogstwaarschijnlijk van rond 600 na Christus, zo is vastgesteld met radiokoolstofdatering.
Volgens de islamitische overlevering ontving de profeet Mohammed tussen 610 en 632 de openbaringen die in de Koran zijn vastgelegd. De uiteindelijke geschreven vorm van het heilige boek van de moslims dateert van rond 650.
Het is heel goed mogelijk dat het dier waarvan de huid gebruikt is voor het perkament, gelijktijdig leefde met Mohammed, aldus David Thomas, hoogleraar christendom en islam aan de universiteit van Birmingham. „Dat betekent dat de delen van de Koran die op dit perkament geschreven zijn, waarschijnlijk dateren van minder dan twintig jaar na de dood van Mohammed.”
Volgens Susan Worrall, directeur bijzondere collecties van de Universiteit van Birmingham, werpt de ontdekking belangrijk nieuw licht op de vroegste handschriften van de Koran. „Birmingham is cultureel de meest diverse stad van het Verenigd Koninkrijk. We zijn opgelaten dat we hier zo’n belangrijk historisch document hebben.”
Het handschrift maakt deel uit van een collectie voorwerpen uit het Midden-Oosten die honderd jaar geleden werden verzameld. Dat de twee bladen zo lang onopgemerkt bleven, komt doordat ze meegebonden waren in een ander Koranhandschrift uit de Middeleeuwen.
Het nieuw ontdekte Koranmanuscript wordt van 2 tot 25 oktober tentoongesteld voor het publiek.