„Minister, mijn fiets is gestolen”
De Fietsersbond wil met een e-mailactie fietsendiefstal aan de kaak stellen. Sinds donderdagmiddag kan iedereen op de nieuwe website van de bond, www.fietsersbond.nl, een standaard-e-mail versturen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De e-mail stelt luid en duidelijk: „Minister, mijn fiets is gestolen!” De mails worden bewaard voor de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.
Jaarlijks worden zo’n 800.000 fietsen ontvreemd. Uitgaande van een gemiddelde waarde van 136 euro per fiets, vertegenwoordigt het delict fietsdiefstal een waarde van 109 miljoen euro. „Het gaat jaarlijks om 8 procent van het totale fietsenbestand. Dat betekent dat in twaalf jaar tijd het hele fietsbestand is ontvreemd”, aldus Fietsersbondvoorzitter Jaap Jelle Feenstra op de persconferentie.
„Fietsen stelen mag dus niet”, zei minister Peper (Binnenlandse Zaken) in 1999 bij de presentatie van het Integraal Veiligheidsprogramma (IVP). „Inmiddels is het 2002. Als we uitgaan van 800.000 fietsdiefstallen per jaar, zijn we dus 2.400.000 gestolen fietsen verder, ter waarde van 720 miljoen gulden. Ik heb nog niemand moord en brand horen roepen, terwijl dat bij mindere vergrijpen wel gebeurt”, zegt Feenstra.
Meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) geeft aan niet meer te fietsen, uit angst voor diefstal. „Dat gaat de hele samenleving aan, want er is geen vervoermiddel zo mensvriendelijk als de fiets, voor de gebruiker zelf en voor onze leefomgeving.”
De Fietsersbond wil dat de rijksoverheid een krachtig beleid gaat voeren tegen het stelen en helen van fietsen. Volgens de bond kan dat door invoering van een antidiefstalchip die eenvoudig kan worden uitgelezen door politie of stadwachten. „Daardoor kan het enorme circuit van dieven en helers worden opgerold. Als je een gestolen fiets niet meer kunt verkopen, is het afgelopen.”
Over hoe dat moet met de ladingen gestolen fietsen die naar het buitenland verdwijnen, wil minister De Vries (Binnenlandse Zaken) nog even niet nadenken. De Vries, in een reactie op de eisen van de bond: „Laten we eerst maar zorgen dat we hier de boel op orde krijgen. Ik wil wel eens vragen hoe het buitenland hier mee omgaat.”
Behalve de fietschip wil de Fietsersbond dat aangifte via internet en een landelijk politieregister van gestolen fietsen mogelijk worden. „Een fiets die in Groningen wordt gestolen, moet ook in Amsterdam kunnen worden opgespoord.” Bekend is dat bendes in de ene stad een lading fietsen stelen, om die in een andere stad af te zetten.
Minister De Vries (Binnenlandse Zaken) gaf aan dat naast een goede landelijke registratie ook de individuele verantwoordelijkheid belangrijk is. „Dus geen gestolen fietsen kopen en je fiets goed vastmaken aan een boom of stalling”, aldus de bewindsman.
De Fietsersbond vindt dat het huidige kabinet veel te weinig concrete maatregelen heeft genomen om fietsdiefstal tegen te gaan. Om de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken op het belang van antidiefstalmaatregelen te wijzen, worden de e-mails pas na de Tweede-Kamerverkiezingen van mei aangeboden.
Een ander punt dat de Fietsersbond aanzwengelt en waarbij hij op de steun van De Vries kan rekenen, is dat de plannen om het bouwbesluit per juli aan te passen moeten worden teruggedraaid. „De eis voor een verplichte fietsenberging bij het huis dreigt te worden geschrapt, terwijl die juist strenger dient te worden, omdat 58 procent van de fietsdiefstallen bij de woning plaatsheeft.”