Dijsselbloem: Bonus NS-topman werd te vroeg uitbetaald
DEN HAAG (ND). Minister Dijsselbloem (Financiën) blijft erbij: voormalig topman Timo Hughes van de Nederlandse Spoorwegen (NS) liet zichzelf in maart te vroeg een bonus uitbetalen. De bewindsman beantwoordde gisteren weer vragen van de oppositie. Gebeurtenissen op een rij.
10 februari: De raad van commissarissen (rvc) van de NS beslist dat de top van het bedrijf, president-directeur Timo Huges en financieel directeur Engelhardt Robbe, een bonus krijgt over 2014. Voor Huges is dat 75.250 euro.
11 februari: Minister Dijsselbloem vraagt om overleg met de NS-commissarissen. Die schorten toekenning van de bonussen op.
26 februari: Rvc-voorzitter Carel van den Driest spreekt met Dijsselbloem over de bonussen. Volgens Dijsselbloem bereiken ze „in principe” overeenstemming: de bonussen van beide directeurs zou gelijkgetrokken worden. Wel moeten er volgens Dijsselbloem details worden uitgewerkt.
2 maart: Directeur Huges spreekt het hoofd van de personeelsafdeling, en verzoekt de bonussen van hemzelf en die van Robbe met het salaris van maart uit te betalen. Als reden voor zijn verzoek voert Huges het gespreksverslag van 26 februari aan. Het geld wordt overgemaakt.
21 april: Ambtenaren bereiken een akkoord met de NS over details die na 26 februari nog geregeld moesten worden. Het basissalaris van de bedrijfstop stijgt 5 procent, vanwege lagere bonussen.
30 mei: Dijsselbloem stemt officieel in met het akkoord tussen Financiën en de NS. Dit wordt op 2 juni meegedeeld aan rvc-voorzitter Van den Driest. Pas dan kunnen de bonussen betaald worden, vindt Dijsselbloem.
5 juni: „Timo Huges neemt ontslag”, aldus de NS. De topman zou zijn ontslag hebben ingediend nadat de rvc het vertrouwen in hem opzegde, wegens malversaties rond de aanbesteding van busvervoer in Limburg. Dijsselbloem deelt mee dat Huges „geen vertrekvergoeding” krijgt.
17 juni: Ambtenaren vragen bij de NS hoe het staat met de bonus van Huges. Hierop blijkt het geld in maart te zijn overgemaakt, zonder dat iemand bij de NS ervoor getekend heeft. Ook de rvc hoort nu pas over de uitbetaling.
23 juni: Dijsselbloem schrijft aan de Kamer dat Huges zijn ontslag „betwist.” Hij zou „alleen zijn bestuursfunctie” hebben neergelegd. Probleem is dat het ontslag nergens schriftelijk is vastgelegd.
24 juni: Rvc-voorzitter Carel van den Driest stapt op. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de slechte communicatie tussen de NS en Financiën.
10 juli: Tijdens een extra aandeelhoudersvergadering wordt Huges definitief ontslagen. Huges maakt bekend dat hij naar de rechter gaat om een nabetaling van 179.000 euro te eisen. Hij zegt nog recht te hebben op vijf maandsalarissen à 35.800 euro per maand. Dijsselbloem wil verder niets over het ontslag zeggen, omdat dit „de positie van de staat kan schaden.”