Fiscus wil af van fiscale vrijstaatjes
De Belastingdienst wil af van tientallen fiscale vrijstaatjes die in de loop der tijd in Nederland zijn ontstaan. Zogeheten ”fiscale interventieteams” moeten een einde maken aan de angst om te controleren in woonwagenkampen, onder Hells Angels en onder criminelen.
De kwestie is aan het rollen geraakt door een topambtenaar van de Belastingdienst die zich als klokkenluider meldde bij De Telegraaf. Zaterdag berichtte die krant over „tientallen fiscale vrijstaatjes”, zoals het Limburgse woonwagenkamp Vinkenslag. Expliciet noemde de ambtenaar ook groepen als de Hells Angels en Joegoslavische criminelen.
Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigde in de loop van zaterdag dat de Belastingdienst op een aantal plaatsen al jaren niet meer durft controleren. „Kampjes en plekken van de Hells Angels, bijvoorbeeld, zijn niet alleen voor de Belastingdienst moeilijk te bereiken”, aldus de woordvoerder. „Ook gemeenten en elektriciteitsbedrijven hebben moeite om daar te komen.”
Gevolg is een uit de hand gelopen gedoogbeleid. Enkele weken geleden werd al bekend dat het Limburgse woonwagenkamp Vinkenslag profiteert van een regeling die het voor bewoners mogelijk maakt slechts 3 procent inkomstenbelasting te betalen. Dat staatssecretaris Wijn van Financiën in een reactie daarop beweerde dat dit een uitzondering was, vormde voor de topambtenaar reden om klokkenluider te worden.
Diverse ondernemers hebben zich zaterdag meteen tot de belastinginspecteur in hun regio gewend. Zij legden daar de vraag op tafel of ook zij in aanmerking kunnen komen voor de 3-procentsregeling. Mogelijk zullen zij met een beroep op de rechtsgelijkheid van alle Nederlandse burgers juridische procedures tegen de overheid beginnen.
Zo ver wil de Belastingdienst het niet laten komen. Naar aanleiding van alle commotie kwam de dienst de afgelopen weekwisseling met het voorstel om speciale fiscale interventieteams op te richten. Daarmee zou de Belastingdienst een soort eigen ME krijgen, waardoor hijzelf de vrijstaatjes te lijf kan gaan en een einde maken aan het gedoogbeleid.
Staatssecretaris Wijn, politiek verantwoordelijk voor de Belastingdienst, heeft nog niet op het voorstel gereageerd. Hij is bezig met een onderzoek naar de vraag of de fiscus inderdaad mensen overslaat bij het innen van belastingen. De resultaten daarvan zullen over twee weken bekend zijn. Overigens toont Wijn in zijn internetdagboek begrip voor de actie van de topambtenaar die naar De Telegraaf is gestapt.
GroenLinks wil Wijns onderzoek echter niet afwachten en eist een spoeddebat, meteen als de Tweede Kamer volgende week dinsdag terugkomt van reces. „Wijn heeft eerder gezegd dat de gebeurtenissen in de Vinkenslag een uitzondering waren en nu blijkt het toch met grote regelmaat voor te komen”, aldus kamerlid Vendrik.
Ook de rest van de Tweede Kamer heeft kritiek. De VVD spreekt van „fiscaal terrorisme.” De PvdA, CDA en D66 vinden eveneens dat het niet kan. D66 en de PvdA vinden dat desnoods de politie ingeschakeld moet worden om de belastingambtenaren te begeleiden. Dat doet de politie in de Bijlmer bijvoorbeeld ook bij mensen van de woningbouwvereniging, aldus Tweede-Kamerlid Bussemaker van de PvdA.