Steunpakket Grieken krijgt stapsgewijs vorm
AMSTERDAM (ANP). Donderdag namen de eurogroep en de Europese Centrale Bank stappen om Griekenland van steun te voorzien. Nadat het Griekse parlement vroeg in de ochtend instemde met de voorwaarden, gingen de ministers van Financiën van de overige eurolanden „in principe” akkoord met de steunaanvraag van het land. De ECB maakte meer geld vrij voor steun aan Griekse banken.
Een aantal parlementen moet zich nog wel buigen over het verzoek om de komende drie jaar circa 86 miljard euro te mogen lenen van het noodfonds ESM. Als dat proces is afgerond, krijgen de experts van de geldschieters, waaronder de Europese Commissie, het mandaat om te gaan onderhandelen over het steunpakket.
De ECB kwam donderdag de Griekse banken te hulp met een eerste verhoging van noodsteun in ruim twee weken. Door geldnood zijn de banken in Griekenland al enige tijd dicht en er geldt een dagelijks pinlimiet. De ECB voegde 900 miljoen euro toe aan de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA), die daarmee op ruim 90 miljard euro kwam.
De eurolanden roepen Griekenland op voor 22 juli een andere reeks hervormingen door te voeren, zoals werd afgesproken tijdens de Europese top van afgelopen weekeinde.
In de verklaring wordt met geen woord gerept over het overbruggingskrediet voor Griekenland. De eurogroep sprak volgens bronnen tegenover persbureau Bloomberg ook af dat Athene kan rekenen op 7 miljard euro uit een speciaal EU-potje, het EFSM genaamd.
Het gebruik daarvan om het overbruggingskrediet uit te betalen ligt gevoelig bij niet-eurolanden, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Ook zij hebben dit potje gevuld en bij de oprichting van het permanente noodfonds ESM werd afgesproken het EFSM niet meer te gebruiken om eurolanden te helpen. Maar er is gewerkt aan extra garanties en/of onderpand voor de niet-eurolanden.
Athene heeft een overbruggingskrediet nodig om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Zo moet er een flinke lening bij de ECB worden afgelost en staat er nog een rekening open bij het Internationaal Monetair Fonds. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat het IMF wellicht maandag aanhaakt bij de gesprekken over Griekenland. De geldschieter trok zich terug nadat Griekenland op 30 juni een aflossingsdeadline miste.