eNose ‘ruikt’ ernstige darmziekte bij baby’s
AMSTERDAM (ANP). Een elektronische neus kan in een vroeg stadium ‘ruiken’ of een te vroeg geboren kind een ernstige darmziekte krijgt. Op die manier kan er eerder behandeld worden, waardoor de overlevingskans toeneemt. Dat zijn de eerste „veelbelovende” resultaten van een studie onder leiding van kinderarts Tim de Meij van het VUmc in Amsterdam.
De eNose rook aan de ontlasting van 128 couveusekinderen. 13 van deze kindjes hadden de ernstige ziekte necrotiserende enterocolitis (NEC) gekregen, zeven van hen zijn daaraan overleden. „We zijn er achter gekomen de eNose al een paar dagen vooraf kan ruiken dat de ziekte eraan zit te komen. Maar of en hoe NEC voorkomen of behandeld kan worden, is een onderwerp voor vervolgstudies”, zegt De Meij.
„We weten wel dat hoe eerder je begint met behandelen, hoe beter de prognose is. Maar dat geldt tot nu toe alleen voor kinderen die al ziek zijn.”
NEC wordt volgens de kinderarts een „silent killer” genoemd. „’s Ochtends is er nog niets aan de hand met de baby, een paar uur later is hij of zij doodziek.”
Momenteel wordt op diverse couveuseafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen getest met de eNose. „We hopen binnen enkele jaren het grotere onderzoek te hebben afgerond.”
De Meij was ook betrokken bij de eNose studie naar de opsporing van darmkanker. In dit onderzoek wordt gekeken of darmkanker in een vroeg stadium opgespoord kan worden.
Er lopen ook diverse testen waarbij honden darmkanker of andere ziektes in een vroeg stadium kunnen opsporen. „Dat is het bewijs dat je ziektes kunt ruiken”, zegt de Meij. Hij heeft echter meer vertrouwen in de elektronische neus. „Deze heeft nooit een slechte dag, of geen zin, of nog erger: gaat na een aantal jaren dood.”