Binnenland

Een jaar na de crash van MH17

DEN HAAG (ANP). Het is vrijdag 17 juli precies een jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Schiphol opsteeg en later boven het oosten van Oekraïne hoogstwaarschijnlijk werd neergeschoten met een BUK-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen hierdoor om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

15 July 2015 18:36Gewijzigd op 15 November 2020 20:28
beeld AFP
beeld AFP

Op twee Nederlandse slachtoffers na zijn alle omgekomen inzittenden geïdentificeerd. Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is de kans „zeer klein” dat de laatste twee alsnog worden geïdentificeerd.

Na de ramp heeft de Nederlandse bergingsmissie tot april gewerkt aan het veiligstellen en ophalen van de menselijke resten, hun persoonlijke bezittingen en bewijsmateriaal op de plaats van de ramp. Het resultaat hiervan was dat bijna alle slachtoffers konden worden geïdentificeerd en dat er bewijsmateriaal is verzameld voor het strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken voor de tragedie.

Voor het Openbaar Ministerie in Nederland dat dit onderzoek leidt, is het scenario dat de Boeing 777 met een BUK-raket is neergeschoten, het meest waarschijnlijk. „We komen steeds dichterbij wettig en overtuigend bewijs”, zei hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke eind juni. De onderzoekers zijn nog niet zo ver dat verdachten „formeel” zijn geïdentificeerd. Wel is er zicht op een groep mogelijke betrokkenen.

In het onderzoek zijn meer dan honderd getuigen gehoord. Het gaat onder meer om lokale inwoners, hulpverleners en journalisten die vlak na de crash ter plekke zijn geweest.

CNN meldde woensdag op gezag van één bron die het conceptrapport zou hebben ingezien van de Nederlandse Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV), dat het erop lijkt dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17. De OVV onderzoekt de oorzaak van de ramp.

Inmiddels hebben zeker zestienhonderd nabestaanden zich aangemeld voor de herdenkingsbijeenkomst voor de ramp vrijdag in Nieuwegein. De Stichting Vliegramp MH17 heeft de herdenking georganiseerd.

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers gaan dan praten, maar ook muziek maken en dansen. Tijdens de plechtigheid worden ook de namen van alle slachtoffers opgelezen. Nabestaanden hebben het programma zelf samengesteld.

Verder is premier Mark Rutte te gast, net als de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu).

Vlaggen hangen vrijdag in het hele land halfstok. Premier Rutte heeft voor deze dag een vlaginstructie ingesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer