Kabinet gaat extra bezuinigen
Het kabinet gaat dit jaar extra maatregelen nemen om te voorkomen dat het overheidstekort oploopt tot boven de 2,9 procent. Extra bezuinigingen zijn onvermijdelijk, meent vice-premier Zalm. Volgens de vakbeweging mag dit niet betekenen dat de sociale zekerheid nog verder wordt uitgekleed. „Daar is al genoeg gesaneerd.”
Het kabinet heeft besloten dat het tekort dit jaar niet hoger mag worden dan 2,9 procent van het bruto binnenlands product, stelde Zalm vrijdag na afloop van de ministerraad. Daarmee neemt Nederland een veiligheidsmarge in acht ten opzichte van de Europese begrotingsregels. Die luiden dat het tekort niet boven de 3 procent mag uitkomen.
Zonder nadere ingrepen komt, volgens het Centraal Planbureau (CPB), het tekort dit jaar uit op 3,3 procent. Hoewel zijn ministerie zich nog buigt over de CPB-cijfers, gaat Zalm ervan uit dat het CPB er niet ver naast zit. „Dat is geen rare raming.”
Daarom moeten er volgens hem extra maatregelen komen. Over de aard daarvan wil hij nog niets zeggen. Het kabinet kan zowel besluiten tot bezuinigingen als tot lastenverhogingen. Ook het uitstellen van investeringen is een mogelijkheid. Waarschijnlijk zal het een mix worden van deze drie. Als het tekort met 0,4 procent moet worden teruggebracht, gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro.
De komende weken zal de minister van Financiën al zijn collega’s bij zich roepen om te praten over extra maatregelen. Zalm voorspelde „ernstige gesprekken.” Hij verwacht dat het kabinet de besprekingen over de nieuwe maatregelen eind april zal hebben afgerond.
De Tweede-Kamerfracties van CDA, VVD en D66 zijn tevreden met het besluit van het kabinet, maar wachten af wat de extra maatregelen precies in gaan houden. De linkse oppositie vreest vooral dat de laagste inkomens weer het zwaarst getroffen zullen worden tijdens een nieuwe bezuinigingsronde. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen dat Zalm geen rapport uitbrengt aan Brussel zonder overleg met de Kamer. PvdA’er Crone wil binnen 24 uur een brief van het kabinet waarin dat wordt bevestigd. „Anders wil ik maandag een debat met Zalm.”
Werkgevers en de vakbeweging volgen met argusogen de extra bezuinigingen die het kabinet vrijdag aankondigde. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland twijfelen of nieuwe ingrepen nodig zijn. VNO-NCW vreest dat „het broze herstel van de economie in de kiem wordt gesmoord.” De vakcentrales FNV en CNV waarschuwen het kabinet de extra bezuinigingen vooral niet te zoeken in de sociale zekerheid. „Daar is al voldoende gesaneerd. We zijn nog niet eens bekomen van de laatste ingrepen in de sociale zekerheid. Zalm zou eens moeten kijken of er nog wat te halen valt bij de hogere inkomens”, stelt een woordvoerster van het CNV.
De FNV wijst bovendien op de afspraken die het kabinet met werkgevers- en werknemersorganisaties in het najaarsakkoord heeft gemaakt. De afspraken over loonmatiging zijn volgens de vakcentrale gemaakt in ruil voor verzachting van de ingrepen in de WW, de WAO en extra geld voor het vroegpensioen en een nieuwe levensloopregeling. „Die afspraken staan als een huis. Gaat het kabinet daarin toch snijden, dan valt alles om. Zalm moet het geld elders vandaan halen”, verklaart een FNV-woordvoerster.