Dijsselbloem: wachten op oordeel geldschieters
DEN HAAG (ANP). Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil ook na overleg met instellingen als de Europese Centrale Bank, het IMF en de Europese Commissie nog geen oordeel vellen over de nieuwe voorstellen van de Griekse regering.
„Ik wacht het eindoordeel van de instituties af, om te horen of deze voorstellen goed genoeg zijn. Dan gaan we er morgen in de eurogroep over praten”, zei Dijsselbloem vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij had de ministerraad onderbroken voor het telefonisch overleg met Mario Draghi (Europese Centrale Bank), Christine Lagarde (IMF) en Jean-Claude Juncker (Europese Commissie).
Hij verwacht het oordeel van ECB, Commissie en IMF vrijdagavond. De voorstellen kunnen mogelijk een basis bieden voor nieuwe onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland. „Voor we formeel beginnen met onderhandelingen moet er wel voldoende vertrouwen zijn. Het gaat over de intenties van de Griekse regering, maar zeker ook over de inhoud van de voorstellen.”
De Franse president François Hollande heeft het Griekse voorstel al serieus en geloofwaardig genoemd, maar elders in Europa is met meer scepsis gereageerd. Dijsselbloem wilde ook niet een voorlopig oordeel vellen. „Het gaat om een uitgebreid document, je moet er doorheen kijken om te zien of het concreet genoeg is, of het financieel voldoende oplevert en of de economische effecten stevig genoeg zijn. Daar zijn bij IMF, Europese Commissie en ECB tientallen mensen voor beschikbaar, dus die laat ik even hun werk doen.” Dijsselbloem constateerde wel dat veel van de eerder door de Griekse regering afgewezen plannen nu toch weer op tafel liggen.
Premier Mark Rutte wil eerst ook het oordeel van de ECB, IMF en Europese Commissie afwachten. Wel sprak hij van een „heel nieuwe situatie” omdat de Grieken geld willen van een „nieuw instrument”. Met dat laatste doelde hij op het Europese noodfonds ESM.
Hij zei wel dat gezien de recente ervaringen er sprake zal moeten zijn van „tastbare waarborgen en maatregelen, herstel van vertrouwen”. Hij voegde eraan toe: „Tot nu toe is de Griekse regering daar nog niet in geslaagd. En de gang van zaken van de afgelopen maanden dwingt mij tot terughoudendheid”.