Muziek

Orgel nog steeds favoriet als begeleidingsinstrument voor samenzang

Ruim 80 procent van de kerkgangers wijst het orgel aan als favoriet instrument voor de begeleiding van samenzang. Dat blijkt uit onderzoek dat Johannus Orgelbouw liet uitvoeren onder duizend respondenten.

Muziekredactie
8 July 2015 15:33Gewijzigd op 15 November 2020 20:19
Beeld Johannus Orgelbouw
Beeld Johannus Orgelbouw

Deelnemers aan de online enquête komen uit de Protestantse Kerk in Nederland, de (Oud) Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Hersteld Hervormde Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, baptistengemeenten en evangelische gemeenten.

In nagenoeg alle kerken en geloofsgemeenschappen van de respondenten wordt het orgel als begeleidingsinstrument ingezet. De piano volgt als goede tweede (28 procent), daarna volgen cantorij (14 procent) en orkest (5 procent).

Over het orgel zijn de kerkgangers onverdeeld positief. Maar liefst 95 procent kwalificeert het als een plezierig begeleidingsinstrument en 83 procent beoordeelt het orgel als meest geschikte instrument voor de begeleiding van samenzang.

Saillant is het meningsverschil tussen mannen en vrouwen op dit vlak: 91 procent van de mannen bestempelt het orgel als favoriet instrument, tegenover 67 procent van de vrouwen.

De meest gezongen liederen tijdens de eredienst zijn psalmen op de Geneefse melodieën (77 procent). Andere veelgebruikte bundels zijn het Liedboek voor de kerken, Opwekking, Liedboek 2013 en de Evangelische Liedbundel.

Psalmen en klassieke gezangen worden bij voorkeur (96 procent) met het orgel begeleid. Bijna twee derde geeft tevens aan de liederen graag bij de piano te zingen. Bij de begeleiding van opwekkingsmuziek liggen de verhoudingen anders: slechts een derde vindt dat daarvoor het orgel gebruikt kan worden. Meer dan de helft verkiest de piano en iets minder dan de helft een band.

Opvallend is dat de respondenten niet per se aan het orgel vastzitten: van 61 procent van de respondenten mogen er best andere instrumenten bij kerkelijke samenzang worden gebruikt. Leden van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland keren zich het felst tegen het gebruik van andere instrumenten in de dienst: 83 procent wil dat niet.

Het orgel vervangen door bijvoorbeeld een band, orkest of zanggroep is voor de meeste respondenten een brug te ver: 87 procent spreekt zich daartegen uit. Niet voor niets geeft 91 procent dan ook aan orgelmuziek en -begeleiding als een verrijking te zien in het geheel van de eredienst.

Over de vraag of men het orgel een Bijbels instrument vindt, zijn de meningen verdeeld: 34 procent vindt van wel, 48 procent van niet. Met name leden van de bevindelijke kerken (GG: 44 procent, GGiN: 54 procent, OGG: 58 procent, HHK: 49 procent) en de Rooms-Katholieke Kerk (47 procent) beantwoorden die vraag bevestigend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer