Somberheid na uitblijven Grieks voorstel
BRUSSEL (ANP). Het uitblijven van een nieuw Grieks voorstel om de problemen in het noodlijdende land aan te pakken heeft tot somberheid in Europa geleid. De andere eurolanden waarschuwen Griekenland dat zij zonder een concreet plan niets kunnen doen.
Brussel is dinsdag het decor van extra overleg over de financiële crisis in Griekenland. Na het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) bleek, tot verrassing van velen, dat de nieuwe Griekse minister Euklides Tsakalotos geen nieuwe plannen bij zich had. De Griek was in de veronderstelling dat eerdere gedane verzoeken nog golden.
„Voor ons is de politieke situatie veranderd en zijn die eerdere brieven niet meer actueel”, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij doelde daarmee onder meer op het referendum van afgelopen zondag waarbij de Grieken massaal het voorstel voor de financiële redding van Griekenland door de geldschieters van de hand wezen. Bovendien is het steunprogramma dat Griekenland jaren overeind hield, vorige week dinsdag verlopen.
Ministers vroegen zich openlijk af of de Grieken wel willen meewerken, of juist erop aansturen dat ze de eurozone worden uitgegooid. Verbazing was er ook over het gebrek aan urgentie bij Griekenland.
Het ontbreken van concrete voorstellen leidde ook bij regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden tot verbazing en ergernis. De Griekse regering neemt een groot risico met de belangen van het Griekse volk, stelde premier Mark Rutte. Hij zei zeer somber te zijn. Athene moet met vergaande voorstellen komen om de problemen in het land aan te pakken, „anders loopt het snel af”, aldus de premier.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel is er nog geen basis om te onderhandelen over nieuwe hulp. „Solidariteit is onlosmakelijk verbonden met eigen verantwoordelijkheid, prestatie met tegenprestatie.” Een nieuw hulppakket zal eveneens zware, zo niet zwaardere voorwaarden voor bezuinigingen en besparingen hebben.
De Belgische premier Charles Michel zei steeds meer moeite te hebben de Griekse premier Alexis Tsipras te begrijpen. „Aan de ene kant zegt hij in de eurozone te willen blijven, maar andere kant neemt hij núl initiatieven om te blijven.”
De eurogroep heeft afgesproken dat Griekenland uiterlijk woensdagochtend een formeel verzoek doet bij de eurolanden voor een steunprogramma, gefinancierd uit het noodfonds ESM. Dan begint het proces om dat verzoek te beoordelen, voordat echte onderhandelingen kunnen beginnen.