Binnenland

Kou gunstig voor mensen met diabetes type 2

MAASTRICHT (ANP). De spieren van mensen met diabetes type 2 blijken hevig te reageren op kou en wel op een positieve manier. Onderzoekers van Universiteit Maastricht zijn erachter gekomen dat de spieren van diabetespatiënten gemiddeld 43 procent meer suiker uit het bloed opnemen als de patiënt het koud heeft. De onderzoekers willen naar aanleiding van de proef onder acht suikerpatiënten meer onderzoek gaan doen.

6 July 2015 17:46Gewijzigd op 15 November 2020 20:15

Bij deze vorm van suikerziekte reageren spieren niet goed op het hormoon insuline, waardoor ze te weinig suiker uit het bloed halen. Een te hoge bloedsuikerspiegel is slecht voor de gezondheid. De wetenschappers waren eigenlijk op zoek naar iets anders, maar stuitten op de goede reactie van de spieren op de kou. Ze noemen het „een onverwacht, spectaculair en zeer gunstig resultaat”.

In Nederland hebben 900.000 mensen diabetes type 2. Zij leven 5 tot 10 jaar korter dan gezonde mensen. Medicijnen, gezond eten, veel bewegen en soms insuline spuiten zijn manieren om met de ziekte om te gaan. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Dit is de suikerziekte waarbij patiënten elke dag insuline moeten inspuiten.

De proefpersonen zijn tien dagen een paar uur in de kou gezet. Eerst twee uur per dag, daarna vier uur en tenslotte zes uur. In T-shirt en korte broek, want ze moesten het wel flink koud hebben, vertelt hoogleraar Patrick Schrauwen van Universiteit Maastricht. Het is nu zaak om verder te onderzoeken hoe het precies zit met diabetes en kou. „Hoe kan dit? Wat is het mechanisme? Hoeveel kou is nodig en hoe reageert het lichaam op de langere termijn?”, zijn vragen waarop nog een antwoord moet komen.

„Het lijkt er nu op dat afwisseling het beste is. De patiënt moet even uit zijn comfort zone komen”, aldus Schrauwen.

Ook willen de onderzoekers uitzoeken of het effect ook op een andere manier bereikt kan worden. Dat zou praktischer kunnen zijn, „aangezien niemand graag langdurig in een koude ruimte vertoeft”, aldus de universiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer