Scholieren bieden op Capelse kinderconferentie blik in hun leefwereld
CAPELLE A/D IJSSEL. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft woensdag de, naar eigen zeggen, eerste kinderconferentie van Nederland gehouden. De leerlingen leverden wethouder Hartnagel (Jeugd en Volksgezondheid) ideeën voor een nieuw te schrijven jeugdbeleid, maar boden ook inzicht in hun leefwereld. „We hebben geen idee wat er speelt.”
In het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel kon je woensdag, anders dan gewoonlijk, struikelen over de kinderen. Op de uitnodiging van hun gemeente kwamen er bijna negentig basisscholieren uit heel Capelle aan den IJssel, uit de groepen 6, 7 en 8.
„Zo veel aanmeldingen hadden we niet verwacht”, zegt medeorganisator Deborah van Unen van projectbureau De Kleine Ambassade. „We hebben daarom een zesde thema bedacht waarover een extra groepje kon nadenken. Zo kon iedereen meedoen.”
Hoog boven in het stadhuis buigt de zesde groep –dertien kinderen– zich over ”De lastige dingen van groot worden”. De puberteit is tenslotte een lastige periode, weet begeleidster Annemieke Guis, directrice van De Kleine Ambassade. „We hebben daarom eerst met elkaar gesproken over de overgang van groep 8 naar de brugklas, en de lichamelijke ontwikkeling in diezelfde tijd. In zo’n nieuwe periode zou je verkeerde vrienden en verkeerde keuzes kunnen gaan maken. Denk dan aan roken, drank en drugs. Als kinderen hier nu al over nadenken, maakt hen dit weerbaarder voor later.”
Sociale media
In kleinere groepjes werken de leerlingen op posters een deelonderwerp uit. Over roken bijvoorbeeld. Die gewoonte bestaat „al honderd jaar”, beweert Daley (11) stellig. Op een andere poster, over het maken van keuzes, staan steekwoorden als ”stelen” en ”bedreigen”. „Je kunt lastiger de goede keuzes maken als iemand je chanteert, bijvoorbeeld doordat hij je iets heeft zien stelen”, legt Chaimee (11) uit.
Het groepje dat nadenkt over sociale media waarschuwt tegen het versturen van naaktfoto’s. Dat dit laatste ook al in deze leeftijdscategorie plaatsvindt, blijkt later in de raadzaal van het gemeentehuis. Hier presenteren de groepen hun thema’s en ideeën.
Samen met onder anderen de jeugdwerkadviseur van de gemeente luistert wethouder Hartnagel (Leefbaar Capelle) aandachtig naar de presentaties. Zo lanceert een aantal kinderen met het thema ”Samen zijn we sterker” het idee van een cultuurruil. Michaëla (12): „Op die dag vertellen kinderen elkaar over hun cultuur. Vandaag bijvoorbeeld, 1 juli, is voor Surinamers een bijzondere dag. We vieren dan dat op deze dag de slavernij is afgeschaft.”
Zelf zou ze wel meer van de Marokkaanse of Turkse cultuur willen weten. „Zo’n idee heb ik nog nooit eerder gehoord”, zegt Hartnagel. „Dit plan steekt er voor mij bovenuit. Maar zo’n dag zou ik niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen willen houden.”
Vertrouwensouders
Deze conferentie vraagt om een jaarlijks vervolg, besluit de wethouder. „Ik hoor van jullie meer goede ideeën dan van grote mensen als zij heel de dag bij elkaar hebben gezeten. Ik ben er trots op dat jullie in Capelle wonen.”
Dat de kinderen haar daadwerkelijk hebben geïnspireerd, blijkt naderhand in een persoonlijke reflectie. Hartnagel: „Wat bijvoorbeeld vaak terugkomt, is het pesten. We hebben met elkaar pestprotocollen opgesteld, en dan denk je dat je het hebt geregeld. Maar blijkbaar doen we iets verkeerd.” Kinderen kwamen nu met oplossingen zoals een kinderraad tegen pesten en vertrouwensouders. De wethouder: „Daar wil ik serieus over gaan nadenken.”
Ook terloopse uitspraken van kinderen hebben haar geraakt. Zo geeft Daley het doorsturen van naaktfoto’s als voorbeeld van pesten: „Als ik een naaktfoto krijg, wis ik die gelijk, of stuur hem in elk geval niet door.” Bizar, verzucht Hartnagel. „Zo’n klein ventje! We hebben geen idee wat er allemaal speelt. Nú horen we dat.”