Als ombudsman dicht bij de bevolking
De ambitie voor het burgemeesterschap is langzaam gegroeid. Eerst als raadslid in Hardinxveld-Giessendam en later als lid en fractievoorzitter van de SGP/ChristenUnie in Zuid-Holland. Nu is het zover. O. Sierksma (50) treedt 21 februari aan als eerste burger van Nieuw-Lekkerland. „Directe contacten, dicht bij de bevolking staan, daar houd ik van.”
Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland J. Franssen zal ongetwijfeld hebben geglimlacht bij het openen van de sollicitatiebrieven. Twee leden van de negen man tellende SGP/ChristenUnie in ”zijn” Provinciale Staten deden een gooi naar het burgemeesterschap van Nieuw-Lekkerland. ChristenUnie-man Sierksma kwam als eerste uit de bus, SGP’er S. Stoop was goede tweede. „Sja, er kan er maar één benoemd worden. Maar dat wil niet zeggen dat de tweede kandidaat niet dezelfde kwaliteiten heeft”, relativeert Sierksma achteraf zijn benoeming. Hij wist „pas op het laatste moment” dat ook zijn politieke collega meedeed.
Nog enkele weken en dan neemt Sierksma definitief afscheid van het leraarschap. De docent Nederlands aan het Albedacollege in Rotterdam betrekt met zijn gezin binnenkort de ambtswoning in het dorp aan de Lek. Zijn huis in Maassluis, waarvan de voortuin net is gereinigd van vervuild havenslib, komt te koop.
Voor Sierksma is het bepaald niet de eerste keer dat hij zijn boeltje moet pakken. Opgegroeid in Kampen vertrok hij na zijn studie aan de lerarenopleiding in Amsterdam voor enkele jaren naar Curaçao. Later was hij docent in Hardinxveld-Giessendam en vervolgens directeur van een mavo in Scheveningen. In zijn Hardinxveldse periode deed hij voor het eerst politieke ervaring op, als raadslid voor de RPF, van 1982 tot 1991. Het politieke werk kreeg hem in zijn greep. Al meer dan zeven jaar maakt de docent, die na de opheffing van de mavo in Scheveningen naar Maassluis verhuisde, deel uit van de fractie van de ChristenUnie, die drie jaar geleden samenging met de SGP. Dat was toen de SGP/ChristenUnie gezamenlijk een gedeputeerde kon leveren.
„Het werk in de provincie is van een heel andere dynamiek, het gaat meer om de grotere lijnen. Ik heb er heel veel geleerd, maar de gemeente is concreter. Dicht bij de bevolking staan heeft ook iets extra’s denk ik.”
Nieuw-Lekkerland was niet de eerste gemeente, maar „ik heb niet lukraak gesolliciteerd en zorgvuldig gekeken of een gemeente bij mij past.” Hij denkt dat in Nieuw-Lekkerland „voluit te hebben gevonden. Allereerst door de kleinschaligheid, de prachtige ligging aan de rivier. De gemeente kent een aantal goede bedrijven, maar is ook landschappelijk waardevol, denk maar aan de molens bij Kinderdijk. Vooral verwacht ik een bevolking met een sterke gemeenschapszin. Een groot deel van de mensen is ook kerkelijk meelevend.” Hij weet dat de verwachtingen hoog zijn gespannen. „Het burgemeesterschap is een gewoon vak, maar je hebt ook een ombudsfunctie. Ik hoop dat ik op dat vlak niet zal teleurstellen.
Met Sierksma behoudt Nieuw-Lekkerland een burgemeester van de ChristenUnie, want hij volgt de eveneens uit de RPF afkomstige drs. H. Visser op. Die is sinds mei vorig jaar burgemeester van Elburg. Mr. E. P. van Veldhuizen was tijdelijk burgemeester in de 9200 inwoners tellende gemeente. Sierksma denkt dat er tijdelijk een waarnemer is benoemd „omdat de wethouders parttimers zijn. De gemeente is klein. Daarom ben ik blij dat de regionale samenwerking met omliggende gemeenten goed wordt opgepakt. Die regionale problematiek is een heel belangrijk item.” Zijn benoeming waarborgt in ieder geval de zelfstandigheid van de gemeente in de komende jaren, „maar je moet je ogen er niet voor sluiten dat dit voor de toekomst allerminst vaststaat.”
Sierksma krijgt direct te maken met een gewijzigde rol van raad en college. Het zogenaamde dualistische systeem voorziet in een voorzitterschap van de burgemeester binnen het college, maar tevens van de op zichzelf staande gemeenteraad. „Ik denk dat lastige momenten voor de burgemeester kan opleveren. Voor mij had het dualisme ook niet gehoeven. Alles is voortgekomen uit de behoefte naar meer betrokkenheid van de burger. Nu, daar is in Nieuw-Lekkerland niks mis mee. Met de opkomst bij de laatste verkiezingen behoorde de gemeente tot de top.” Hij is ook blij dat gemeentebestuur geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot een referendum. „Dat is een goed besluit, je moet als burgemeester boven de partijen kunnen staan en niet als partijman fungeren. Ook al heeft heel Europa een gekozen burgemeester, dan nog pleit ik ervoor de burgemeesters hier te benoemen.”
Of Sierksma deel blijft uitmaken van de Zuid-Hollandse statenfractie van SGP/ChristenUnie weet hij nog niet. „Het heeft zeker voordelen, want je onderhoudt een bepaald netwerk binnen de provincie. Maar het college van Nieuw-Lekkerland beslist.”
Overigens vindt de fractievoorzitter van SGP/ChristenUnie in Zuid-Holland dat de invloed van zijn partij, nu er ook aan het college van GS wordt deelgenomen, niet mag worden onderschat. „Denk aan terreinen als het milieu, groene ruimte, aandacht voor de agrariërs en openbaar vervoer. Vanuit de achtergrond dat we rentmeester zijn en verantwoording moeten afleggen komen we soms tot dezelfde conclusies als GroenLinks.”
En op ethisch terrein, bijvoorbeeld bij het verstrekken van ruimte aan gemeenten om in bestemmingsplannen bordelen te weren?
„We moeten dat niet van de daken roepen, want dat werkt averechts. Er is zeker invloed. Als statenlid zeg ik dat ik blij ben met de lijn die Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben gekozen. Dat betekent dat bestemmingsplannen niet tot in detail worden getoetst. Het is echter een zaak van het college, want Provinciale Statenhebben dat gedelegeerd. Wel ben ik bang dat die discussie over deze kwestie in Gelderland en Utrecht voor ons alleen maar negatieve gevolgen zal hebben.”