Binnenland

Dierenbescherming wil rem op veetransporten

De Dierenbescherming wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vee- en ander dierentransport tijdens de hittegolf verbiedt. Volgens de organisatie raken varkens bij 25 graden Celsius al in hittestress.

Redactie economie
30 June 2015 16:37Gewijzigd op 15 November 2020 20:06

Ook wedstrijden met dieren en tentoonstellingen moeten kritisch worden bekeken, vindt de Dierenbescherming. „Het kan niet zo zijn dat wedstrijden met duiven over lange afstanden gewoon doorgang vinden”, aldus directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming vertrouwt erop dat mensen met huisdieren hun gezonde verstand zullen gebruiken en de tips op de site van de organisatie ter harte zullen nemen. Dales: „Juist over de productiedieren of dieren die een andere, bijvoorbeeld competitieve waarde vertegenwoordigen, maak ik me extra zorgen.”

Hij vindt de huidige controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA op veetransporten onvoldoende tijdens de verwachte hitte. „Ik voorspel niet veel goeds als de NVWA alleen steekproefsgewijs controleert”, aldus Dales.

Voorzitter Henk Bleker van Vee&Logistiek Nederland, de brancheorganisatie van veetransporteurs, zegt dat veel varkenstransporten plaatsvinden in wagens met airco. „Die hoef je niet stil te leggen.” Vrachtwagens zonder airco zijn vaak uitgerust met ventilatoren. Bovendien krijgen chauffeurs het advies om hun wagens zo weinig mogelijk stil te laten staan en extra water mee te nemen voor de dieren.

Het vervoer van vee helemaal stilleggen, zoals de Dierenbescherming wil, is volgens Bleker geen goed idee. „Dan krijgen boeren te kampen met overvolle stallen en ontstaat daar een probleem met de klimaatbeheersing.”

Vee&Logistiek Nederland heeft dinsdag aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om verplichte exportkeuringen –die normaliter vanaf 6 uur ’s ochtends plaatsvinden- al ’s nachts uit te voeren. De dieren kunnen dan eerder op transport, waarbij de wagens zo veel mogelijk tijdens de koele uren van de dag kunnen rijden.

Vanwege de hitte willen Duitse slachterijen volgens Bleker na 12 uur ’s middags geen varkens meer aangevoerd krijgen, om te voorkomen dat de dieren tijdens de heetste uren van de dag nog in de vrachtwagens verblijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer