Asscher zoekt deal loon doorbetalen bij ziekte
DEN HAAG (ANP). Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil de duur dat werkgevers een zieke werknemer moeten doorbetalen voor kleine ondernemers verkorten naar een jaar. Het tweede jaar wil hij dan collectief financieren: door overheid, werkgevers en vakbonden.
Asscher zegt dat zaterdag in interviews in het AD en in De Telegraaf. In februari bleek dat bijna de helft van de werkgevers aanhikt tegen de kosten die ze hebben doordat ze het loon moeten doorbetalen van ziek personeel. Dat maakt kleine bedrijven huiverig mensen aan te nemen.
Asscher erkent dat coalitiepartner de VVD er anders over denkt. De liberalen willen dat álle ondernemers een zieke werknemer niet langer dan een jaar hoeven door te betalen.
„Ik vind niet dat de zieke werknemer ervoor moet opdraaien, die kan er ook niks aan doen. Ik moet dus eerst een deal maken in de coalitie. Ik denk niet dat dit voor de zomer lukt, maar ik ben optimistisch dat we eruit komen”, zegt Asscher in het AD.
Asscher is zaterdag in zeven kranten een media-offensief begonnen rond zijn Wet Werk en Zekerheid, die komende woensdag van kracht wordt. De wet beoogt tijdelijke contracten minder aantrekkelijk te maken voor werkgevers en vaste banen juist meer aantrekkelijk. Tegelijk wordt het ontslagrecht simpeler.
De basis van de wet is gelegd in het voorjaar van 2013 bij het sociaal akkoord dat het kabinet toen sloot met werkgevers en vakbonden. Toch is er de laatste tijd veel kritiek. Asscher erkent dat de wet niet voor iedereen ineens een vast contract gaat opleveren. De wet moet zich eerst een paar jaar in de praktijk bewijzen. Werkt het niet dan zal hij hem aanpassen, zegt Asscher in NRC Handelsblad.
In meerdere kranten neemt Asscher afstand van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en diens opmerkingen dat zzp’ers niet een probleem zijn maar de oplossing in de huidige starre arbeidsmarkt. „Als hij gelijk heeft heb je straks 8 miljoen flexwerkers en zzp’ers. Allemaal mensen die geen huis kunnen kopen en niet weten of ze de huur kunnen betalen. Een kleine groep heeft het heel goed, maar de massa is onzeker. Dat is blijkbaar de VVD-droom: een Amerikaanse samenleving zonder bescherming”, aldus Asscher in het AD.