Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP): Vis blijft heel levendig bij proef op kotter
STELLENDAM. Nederlandse vissers lopen voorop met vernieuwingen. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) is er na een korte zeereis met de Stellendamse kotter SL 3 Martha Lena nog meer van overtuigd dan hij al was.
„Ik heb mensen gezien die toegewijd bezig zijn met hun werk, maar zich ook inzetten voor het milieu”, zei Van Dalen vrijdag na een nacht vissen op schol en tong op de Noordzee. Hij zag onder meer hoe de pulsvisserij (elektrisch vissen) in haar werk gaat en hoe de vissers proeven nemen met overlevingsbakken voor bijvangst –dat is te jonge of ongewenste vis die ze na het sorteren weer overboord zetten.
Als het aan Brussel ligt, is dat laatste straks afgelopen. De Europese Unie heeft besloten dat de vissers vanaf 2016 stapsgewijs vrijwel alle gevangen vis aan land moeten brengen. Voorstanders van die aanlandplicht denken dat dit goed is voor het herstel van de visstand. De vissers zelf zijn overtuigd van het tegendeel. Ook voorzien ze allerlei praktische problemen en vrezen ze hoge kosten te moeten maken voor aanpassing van hun schepen.
Van Dalen is sinds vorig jaar lid van de visserijcommissie van het Europees Parlement. Bij collega’s uit bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland bestaat weerstand tegen de in Nederland ontwikkelde pulsvisserij, waarbij vis die op de bodem leeft met stroomstootjes wordt opgeschrikt, zodat die in het net zwemt. Daarbij wordt de zeebodem minder beroerd dan bij de traditionele boomkorvisserij, is er minder bijvangst en gaat het brandstofverbruik met wel de helft omlaag. Van Dalen: „Europarlementariërs denken dat puls schadelijk is voor de vis. Ik heb daar aan boord totaal niets van gezien. De gevangen schol en tong zag er perfect uit.”
De Nederlandse visserijsector werkt ook aan de ontwikkeling van technieken om ervoor te zorgen dat bijvangst blijft leven totdat ze weer overboord gaat. De overlevingsbakken op de SL 3 zijn zo’n proef. Zo hoopt de sector gedeeltelijke ontheffing te krijgen van de aanlandplicht. „De gevangen vis blijft voortdurend in het water, zodat de slijmlaag intact blijft. Het viel me op hoe levendig de vis bleef”, aldus Van Dalen, die liet weten zich sterk te willen maken voor ontheffing.
Volgende maand belegt hij in het Europees Parlement een tentoonstelling waar Nederlandse vissers uitleg gaan geven over de technieken waar ze mee werken.