Binnenland

Angst voor stroperij rond Kampen door gebrek aan toezicht

KAMPEN. Sinds een conflict binnen de Jachtvereniging Kampen een jaar geleden is er geen of amper toezicht op de jacht in het buitengebied van de gemeente Kampen. Boeren van de Kampereilander Pachtersbond en de Natuurvereniging IJsseldelta klagen over toename van stroperij in het gebied. „Zodra bekend is dat toezicht ontbreekt, trekt het allerlei mensen aan.”

Michiel Satink
19 June 2015 16:54Gewijzigd op 15 November 2020 19:50
Stroperij. beeld ANP
Stroperij. beeld ANP

Sinds het voorjaar van 2014 is er geen jachttoezicht meer in het buitengebied van Kampen, klagen beide verenigingen. De jachtopzichter, die werkte onder de vleugels van de Wildbeheereenheid Jachtvereniging Kampen (WBE), werd begin dat jaar ontslagen.

Volgens de natuurvereniging zou de opzichter tegen twee jagers een proces-verbaal wegens stropen hebben opgemaakt. En dat zou binnen de vereniging van jagers in het verkeerde keelgat geschoten zijn. De WBE bevestigde het ontslag, maar wilde niet ingaan op de reden ervan. Feit is dat er sindsdien geen opsporingsambtenaar meer actief is in het gebied. „Je kunt de politie bellen, maar die heeft andere prioriteiten”, zegt Kor van Dijk, voorzitter van de Kampereilander Pachtersbond. „Boeren voelen zich nu onveilig vanwege dat gebrek aan toezicht.”

Bij de pachtersbond komen meldingen binnen van stroperij. Aantallen kent Van Dijk niet. Ook is er angst voor diefstallen vanaf boerenerven en zijn er veel buitenlandse vissers actief langs de boorden van de IJssel. Of ze dat legaal doen, wordt niet gecontroleerd. „Als er ’s nachts gestroopt wordt, hoor je knallen”, zegt Van Dijk. Elke boer wist voorheen wie hij of zij dan kon bellen. Nu is dat niet langer het geval. De natuurvereniging IJsseldelta maakt zich zorgen om de wilde dieren in het gebied. „Je vindt er reeën, smienten, hazen. Zonder toezicht kan iedereen op zijn gemak het gebied in en uit.” Beide verenigingen hebben gewacht tot de jagersvereniging met een oplossing kwam. Maar die kwam niet, klagen ze.

Wim van Werven is voorzitter van de WBE. Hij stelt dat er wel degelijk toezicht is in het gebied, „maar niet op het niveau dat wenselijk is. Op het gebied van handhaving van de Flora- en faunawet is nu te lang een gat gevallen.” De reden dat het zo lang duurt voor er een oplossing is, ligt in de wijze van invulling. Wie moet nu toezicht houden in het gebied? De pachtersbond en de natuurvereniging willen de oude jachtopzichter terug. Dat is voor de WBE geen optie. „Hij is vanwege een conflict ontslagen. Die problemen zijn niet op te lossen.”

Natuurvereniging IJsseldelta vindt dat de toezichthouder niet langer onder de vleugels van de jagersvereniging thuis hoort. De vereniging heeft liever dat de gemeente –onafhankelijk– toezicht houdt.

Het college van burgemeester en wethouders stelt op zijn beurt dat er voor de gemeente geen rol is weggelegd, maar zegt ook te hopen op een snelle oplossing.

Van Werven stelt dat gewerkt wordt aan een tijdelijke oplossing. Bovendien zegt hij dat meldingen van stroperij van alle tijden zijn. „Die meldingen kwamen ook al binnen toen er nog wel een toezichthouder actief was.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer