Binnenland

„Veiligheidsknop hoogwerker Oosterwolde werkte niet”

UTRECHT. Het veiligheidssysteem van de hoogwerker die begin mei op een festijn in het Gelderse Oosterwolde kantelde, was niet in orde.

J. Visscher
18 June 2015 16:35Gewijzigd op 15 November 2020 19:48
Politie in Oosterwolde, na het ongeval met de verreiker. beeld ANP
Politie in Oosterwolde, na het ongeval met de verreiker. beeld ANP

Dat zegt de Utrechtse letselschade-advocaat mr. Herman Zandijk donderdag tegenover deze krant. Zandijk vertegenwoordigt slachtoffers van het ongeval met de verreiker. Ook staat hij nabestaanden bij van de 48-jarige man die bij het ongeval om het leven kwam. Bij het oldtimerevenement viel de verreiker, met aan de arm een bak met mensen, omver. In een bak aan de arm van de machine zaten volgens Zandijk 8 kinderen en 5 volwassenen. Er vielen bij het ongeval zeker elf gewonden.

De advocaat heeft een bureau onderzoek laten doen naar de toedracht van het ongeval. Een door het bureau opgesteld rapport stelt dat de ‘veiligheidsknop’ (de zogeheten standaard lastmomentbeveiliging, MCSS) „niet heeft ingegrepen dan wel uitgeschakeld was.” Als de veiligheidsknop wel zou werken, „grijpt het systeem in en verhindert verder draaien of hijsen mochten er kritieke waarden bereikt worden”, meldt het rapport van de advocaat.

Verder staat vast dat de arm van de machine op het moment van het ongeval in Oosterwolde „volledig uitgeschoven” was, over een lengte van 23 meter, aldus het door Zandijk ingeschakelde bureau. Het gewicht aan het eind van de arm (dus de bak met daarin de mensen) was „te hoog volgens de fabrieksopgaven”.

Het feit dat de verreiker op het publiek gevallen is, „bewijst dat de machinist geen rekening heeft gehouden met de lengte van de uitgeschoven arm in relatie tot de afstand tot het publiek”, meldt het rapport. „Juist bij een evenement dient de machinist zich ervan te vergewissen dat zich in het bereik van de verreiker geen publiek bevindt, juist ter voorkoming van onveilige situaties voor het geval er iets mis gaat.”

De machinist van de verreiker is in dienst bij loonbedrijf Van Werven uit Oldebroek. Zandijk zegt bij de verzekeraar van dat bedrijf te hebben gevraagd om een noodfonds voor gedupeerden. Hoe hoog dat bedrag zou moeten zijn, wil de raadsman niet kwijt. Van het noodfonds zouden gedupeerden dan vast de eerste kosten als gevolg van het ongeval kunnen betalen. De letselschadeadvocaat verwacht binnen enkele dagen uitsluitsel over dat noodfonds.

De advocaat wil namens zijn cliënten onder meer smartengeld voor mensen in de bak en zogeheten shockschade voor toeschouwers van het ongeval eisen. „Mensen die in die bak van de verreiker zaten, hebben de dood in de ogen gekeken. Ouders hebben hun kinderen naar beneden zien storten en hebben het ergste gevreesd.”

Zandijk stelt dat de Arbeidsinspectie een rapport over de kwestie inmiddels naar het openbaar ministerie (OM) heeft gestuurd. De advocaat gaat ervan uit dat in ieder geval de machinist strafrechtelijk wordt vervolgd voor dood door schuld.

In een reactie zegt algemeen directeur T. van der Giessen van Van Werven donderdag dat hij de resultaten van het onderzoek van de Arbeidsinspectie en de recherche afwacht. „De verreiker is nog in bezit van de Arbeidsinspectie. Die is nog niet vrijgegeven.” De machinist die betrokken was bij het ongeval is inmiddels weer „volledig aan het werk” bij het bedrijf. „Ook hij heeft te maken met een verwerkingsproces.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer