Tien classes vragen om extra synode
Tien hervormde classes vragen om een extra hervormde synode op korte termijn. Sommige andere classes vragen het moderamen op de nog resterende synodevergadering, die van 11 maart, ruimschoots aandacht te schenken aan de spanningen die in veel gemeenten zijn ontstaan door het fusiebesluit van 12 december.
Dat staat in een brief die ds. J. Joppe (Sirjansland) en ds. P. Vernooij (Tholen) naar het hervormde synodebestuur hebben gestuurd. De beide predikanten wendden zich vorige maand tot de classis Zierikzee, met het concrete verzoek: Ruim plaats in voor reacties op het verenigingsbesluit, peilt u alstublieft de nood, inventariseer de pijnpunten en roep de hervormde synode op een extra vergadering te beleggen. De classis Zierikzee bewilligde en, naar nu blijkt, hebben inmiddels negen andere classes het moderamen om een extra synodezitting verzocht. Het gaat om de classes Alblasserdam, Barendrecht, Harderwijk, Hattem, Heusden, Katwijk, Nijkerk, Woerden en Zoetermeer.
Nu tien classes vragen om een extra synodevergadering moet het synodebestuur dit verzoek honoreren, aldus ds. Joppe en ds. Vernooij. Ze beroepen zich hierbij op de hervormde kerkorde. Ze geven het moderamen echter ook in overweging de vergadertijd van de synode van 11 maart uit te breiden.
De beide predikanten roepen het moderamen op „voldoende ruimte te scheppen, zodat we elkaar binnen de rechterflank van de kerk niet los hoeven te laten.” Vanuit de gedachte dat de kerk moeder is, vragen ze om mogelijkheden „om die kinderen vast te houden die de weg die wordt gegaan, niet kunnen volgen.”
De oplossing van de problematiek ligt, volgens hen, in het creëren van een mogelijkheid om zich plaatselijk en bovenplaatselijk exclusief gebonden te weten aan de gereformeerde belijdenisgeschriften. Met het oog hierop vragen ze het moderamen om gemeenten die onder de kerkorde van 1951 willen voortbestaan, te gedogen. Tevens verzoeken ze het synodebestuur een overgangsbepaling vast te stellen waarin gemeenten een aantal jaren onder de kerkorde van 1951 kunnen blijven functioneren. In de tussenliggende periode zou dan moeten worden gezocht naar een oplossing om elkaar blijvend vast te houden. Als laatste vragen de predikanten het gastlidmaatschap duidelijker vorm te geven. Zij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk moet zijn scheuren te voorkomen. „Het kan toch niet zo zijn dat omwille van een fusie duizenden hervormde leden achterblijven.”
Ds. A. W. van der Plas, hervormd synodepreses, ziet niets in een extra vergadering die de problemen in gemeenten aan de orde moet stellen. Volgens hem was het moderamen al van plan de ontstane moeilijkheden te betrekken bij de laatste synodevergadering op 11 maart, waarin de ontwikkelingen sinds het verenigingsbesluit ter sprake komen. „Ik zou niet weten waarom we dan nu een extra synodevergadering zouden moeten beleggen. Dit verzoek voegt niets extra’s toe.” De synodepreses ziet in de brief geen nieuwe elementen vergeleken bij wat in het verleden op tafel heeft gelegen. „Deze vragen zijn vaker gesteld en al vaker beantwoord. We besteden er op een andere manier aandacht aan, namelijk door de commissie van bijzondere zorg.”
Voor wat betreft de oplossingen die de beide predikanten aandragen, zegt ds. Van der Plas: „De hervormde synode kan hierover niet alleen beslissen. Bovendien moeten we niet doen alsof er op 12 december geen verenigingsbesluit genomen is.”