Bussemaker wil ROC Leiden „ontmantelen”
DEN HAAG (ANP). Onderwijsminister Jet Bussemaker wil een „gecontroleerde ontmanteling” van het ROC Leiden. De school verkeert in hevige financiële nood door te dure nieuwbouw. Bussemaker wil de school met 40 miljoen euro een doorstart geven, maar de VVD wil een faillissement en wil dat donderdag in de Kamer in stemming brengen. Ook de PVV en het CDA voelen niets voor een doorstart. Voor de ontmanteling hoopt Bussemaker nu meer handen op elkaar te krijgen om te redden wat er te redden valt.
In het nieuwe voorstel van Bussemaker blijft de school niet als zelfstandige instelling bestaan en gaan verschillende opleidingen snel naar collega-scholen. Er moet dan van het ROC Leiden een kleinere variant overblijven met een specifiek aanbod, aldus Bussemaker.
De school, die tegen de 9000 leerlingen telt, moet nog deze maand 18 miljoen hebben voor salarissen en leermiddelen.
Nog voordat de Kamer donderdagochtend bij elkaar komt om over de VVD-motie te spreken, wil ze een brief van de bewindsvrouw met nadere uitleg over de ontmanteling. De VVD vindt de ontmanteling echter nu al een plan van niets. Het zit de liberalen zeer hoog dat de bestuurders van de school konden doen wat ze wilden, inmiddels ergens anders actief zijn en dat Bussemaker nu uit haar door de belastingbetaler gevulde onderwijspot kan bijpassen. Dat zit iedereen dwars, maar niet iedereen wil de leerlingen en de leerkrachten daar nu onder laten lijden. Maar VVD vindt het tijd voor consequenties en ook PVV en CDA hebben daar oren naar.
D66 suggereerde woensdagavond ook al dat de opleidingen geleidelijk naar andere scholen zouden kunnen gaan zodat de leerlingen kunnen doorleren. De SP dacht aan een inkrimping tot de delen die „sterk en rendabel” zijn. De PvdA wil absoluut niet dat de leerlingen en de leerkrachten de dupe worden van een faillissement.
Dat laatste punt is waar Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs bang voor is. „Wij hebben serieus onze bedenkingen bij het nieuwe voorstel”, aldus voorzitter Nicky Nijhuis. „Het is spijtig dat we weer geen duidelijkheid hebben over de toekomst. We willen gewoon concreet weten waar we aan toe zijn. Niet alleen de studenten, maar ook de ouders willen die duidelijkheid.”